"Bu proje Avrupa Birliği'nin Ufuk 2020 Araştırma ve Yenilik programları altında 770564 No'lu Sözleşme ile fon almıştır.
“RESPOND –Avrupa ve Ötesinde Kitlesel Göç Olgusunun Çok katmanlı Yönetişimi”
2015 yılında bir milyonu aşan sayıda mülteci Avrupa’ya ulaşarak göç alan ülkelerde “Mülteci Sorunu” başlığı altında anılan zorluklara ve kriz ortamına yol açtı. Söz konusu “Göç ve Mülteci Krizi”, AB üyesi ülkeler arasında derin ayrışmaları ve siyasi uyumsuzlukları da beraberinde getirdi.
Mülteci Krizi Avrupa Birliği sınırlarının zafiyetini, Schengen Sisteminin yargısal sorunlarını ve göçün ve göçmenlerin entegrasyonu sorununun hükümetler arası yönetişimindeki derin ayrışmaları ön plana çıkardı. Mülteci Krizinin en görünür etkisi ise AB üyesi ülkelerdeki siyasi kutuplaşma ve ortak uyumlu siyasi ve sosyal politikalar üretmede yaşanan zorluklar oldu.
AB Komisyonunca 2017’de kabul edilen ““RESPOND” Projesi 11 Ülkedeki verileri inceleyerek Avrupa ve ötesindeki Kitlesel Göç olgusunun çok katmanlı yönetişimini araştıracak. Uppsala Üniversitesi (İsveç)’nin koordine ettiği ve göç sürecinde kaynak ülke, geçiş ülkesi ve varış yeri niteliklerine göre seçilen 14 farklı akademik kurumun yer aldığı Proje Konsorsiyumu, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Glasgow Caledonian Üniversitesi, Göttingen Georg August Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi, İstanbul İsveç Araştırmalar Enstitüsü, Floransa Degli Studi Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Yunanistan Aegean Üniversitesi, Avusturya Bilim Akademisi, Varşova Üniversitesi, Kopenhag Üniversitesi, Lübnan'dan Araştırma Enstitüsü Lebanon Support ve Irak HHRO (Hammurabi Human Rights Association)’dan oluşuyor.
Saygın akademik kurum, STK’lar ve araştırmacıların katıldığı Konsorsiyum, çok disiplinli bir yaklaşımla göçün kaynak ülkeleri, transit ülkeleri ve hedef noktası ülkelerde siyaset bilimi, sosyoloji, din psikolojisi, antropoloji, hukuk ve coğrafya alanlarında araştırmalar yaparak güncel göç yönetişiminin kapsamlı bir analizini, politikaların oluşturulma ve uygulama süreçlerini ve bu süreçlerin makro, orta ve mikro seviyelerdeki etkilerini ortaya koymayı hedefliyor.
RESPOND Projesi özellikle Doğu Akdeniz göç yolları ve 2011’de başlayan Suriye’deki iç savaşın tetiklediği olgular üzerine odaklanacağı için anahtar bir hedef ülke ve aynı zamanda transit ülkesi olan Türkiye çalışmaları projede kilit bir rol oynayacak.
Kitlesel göç durumlarında karşılaşılan “hukuki koruma”, “kabul” ve “uyum” gibi üç farklı eksende araştırmaların yapılacağı bu bilimsel çalışmada, göçmenler, ilgili resmi yerel ve ulusal kuruluşlar, ilgili yerel, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları, bilimsel çevreler ile görüşmeler, odak grup toplantıları, seminerler ve konferanslar düzenlenecektir. Araştırmaların sonunda yerel, merkezi ve uluslararası alandaki karar alıcılar için politika önerileri hazırlanacaktır.
RESPOND Projesi kapsamında BİLGİ Avrupa Birliği Enstitüsü’nde Prof. Dr. Ayhan Kaya yönetimindeki araştırma ekibi Almanya’daki Göttingen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alexander K. Nagel ve ekibi ile birlikte “Kitlesel Göçlerde Ulusal ve Yerel Kabul Pratikleri” alanındaki araştırmaları yöneteceklerdir. BİLGİ ekibi aynı zamanda ülkemizden katılan diğer iki katılımcı olan Özyeğin Üniversitesi ve İstanbul İsveç Araştırmalar Enstitüsü’nden araştırmacılarla hukuki koruma ve uyum konularının yanı sıra mültecilere ve göçmenlere hizmet sunacak kurumsal yapılara ilişkin iyi örnekler üzerinde de çalışmalar yapacaktır.
Proje Başlangıç Tarihi: Aralık 2017
Proje Bitiş Tarihi: Aralık 2020
Proje web sitesi: www.respondmigration.com
Working Paper Serisi: http://www.respondmigration.com/wp-blog/
RESPOND BLOG: http://www.respondmigration.com/blog-1/
RESPOND Newsletter: https://www.respondmigration.com/newsletters/
Twitter:@RESPOND_H2020
Facebook: @RespondMigration
Bilgi için:
Aslı Aydın (asli.aydin@bilgi.edu.tr)