Yeni Kitap: TORMENTED BY HISTORY NATIONALISM IN GREECE AND TURKEY, Umut Özkırımlı Ve Spyros A. Sofos

Tormented by History, Yunanistan ve Türk milliyetçiliğinin karşılaştırmalı analizinin yapıldığı ilk çalışmadır. Yazarlar, Yunanistan ve Türkiye milliyetçi projelerinin ortaya çıkışı ve gelişimi izleyerek bir ‘Yunan’ ve ‘Türk’ ulusunun doğmasının kaçınılmazlığına dair genel kabul sorgulamaktadır.


KİTAP TANITIM TOPLANTILARI

25 Şubat 2008 Pazartesi 19.00
Selanik
Makedonya Üniversitesi (Konferans Salonu, 1. Kat)
Konuşmacılar:
Yrd. Doç. Dr. Konstantinos Tsitselikis (Makedonya Üniversitesi, Balkan, Slav ve Doğu Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi)
Yrd. Doç. Dr. Harry Z. Tzimitras (İstanbul Bilgi Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi)
Kitap satışı: Protoporia (Yannis Sarafidis, protothess@the.forthnet.gr)

28 Şubat 2008 Perşembe 18.30
Atina
Eleftheroudakis (Kafe, 6. kat; ayrıca bkz.)
Konuşmacılar:
Prof. Paschalis Kitromilidis (Atina Üniversitesi, Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi)
Prof. Thalia Dragonas (Atina Üniversitesi, Erken Çocuk Eğitimi Fakültesi Öğretim Üyesi; PASOK Milletvekili)
Kitap satışı: Eleftheroudakis (giannakopoulos@books.gr)

3 Mart 2008 Pazartesi 17.00
İstanbul
İstanbul Bilgi Universitesi (Mütevelli Heyeti Odası, Dolapdere Kampüsü)
Konuşmacılar:
Prof. Dr. Murat Belge (İstanbul Bilgi Üniversitesi, Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi)
Dr. Herkül Millas (Atina Üniversitesi, Türkiye ve Modern Asya Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi)
Kitap satışı: Homer (Ahmet Salcan, Tel. +90 212-2495902)

Nisan 2008
London School of Economics
St. Anthony’s College, Oxford
SOAS, Turkish Studies Group

Tormented by History
Nationalism in Greece and Turkey
Umut Ozkirimli ve Spyros A. Sofos


Yunanistan ve Türkiye’de miliyetçiliğin karşılaştırmalı analizinin yapıldığı bu kitapta, Yunanistan ve Türkiye milliyetçi projelerinin ortaya çıkışı ve gelişimi izlenerek bir ‘Yunan’ ve ‘Türk’ ulusunun doğmasının kaçınılmazlığına dair genel kabul sorgulanmaktadır. Tormented by History, Yunanistan ve Türk milliyetçiliğinin karşılaştırmalı analizinin yapıldığı ilk çalışmadır. Geçmiş iki yüz yıl süresince Yunanistan ve Türkiye milliyetçi projelerinin ortaya çıkışı ve gelişiminin, Türk ve Yunan milliyetçiliklerine ilişkin popüler ve akademik tarih yazımı ve literatürün eleştirel ve kapsamlı incelemesine dayanmaktadır. Özkırımlı ve Sofos, iki milliyetçilik arasındaki ilişkinin karşmaşıklığını gözardı etmeksizin, dil, din, bellek, tarih ve toprak siyasetlerini; Yunan ve Türk milliyetçiliklerine verilen kurumsal desteği, nüfus ve kültürün homojenleştirilmesi, marjinalleştirilmesi ve azınlıklaştırılması süreçlerini de kapsayan karmaşık bir zemini inceliyorlar. Aynı zamanda, milliyetçi tahayyülde hem fiziksel hem de simgesel anlam taşıyan ‘kurucu şiddetin’ yerini ve bunu izleyen travma ve kayıp duygusunun Yunan ve Türk kimliklerinin kurulması ve kök salması sürecindeki rolünü de tartışıyorlar.

Tanıtım Yazıları

Prof. Fred Halliday
Halliday, London School of Economics and
Political Science, Uluslararası İlişkiler Bölümü

Bu, Yunanistan ve Türkiye’deki milliyetçilik tartışmalarını akıcı ve bütünlüklü bir şekilde bir araya getiren, aynı zamanda da bu tartışmaları son yirmi senedir milliyetçilik çalışmaları alanında sürmekte olan genel tartışmalara bağlayan son derece etkileyici bir çalışma.

Bu ülkelerin siyaset ve tarihleri üzerine yazılan çalışmalardan (örneğin Nicos Mouzelis’in Yunanistan, Bernard Lewis’in Türkiye üzerine yazdığı kitaplar) haberdarım; ancak iki ülkenin tarihini karşılaştırmalı olarak inceleyen, üstelik bunu Türkçe ve Yunanca kaynakları büyük bir yetkinlikle kullanarak ve tartıştıkları konuları genel literatürle ilişkilendiren böyle bir çalışmayla hiç karşılaşmadım.

Bu nedenle bu çalışma hem karşılaştırmalı hem de eleştirel. Eleştirelliği üç boyutta kendini gösteriyor: (i) Türk ve Yunan milliyetçiliğinin basmakalıp anlatılarının eleştirisi; (ii) iki milliyetçiliğin de ‘kendilerine özgü, eşssiz’ olduğu iddialarının reddi; (iii) iki milliyetçiliğin resmi mit ve politikalarının eleştirisini temel alan sosyolojik ve modernist analizi..

****

Prof. John Breuilly,
London School of Economics and Political Science, Milliyetçilik Çalışmaları Direktörü

Modern Türkiye ve Yunanistan üzerine yapılan tarihsel çalışmalar büyük ölçüde birbiriyle çatışan ulusal bakış açılarının etkisi altında. Üstelik bunlar, kendilerini ‘eşi bulunmaz’ gören ve diğerini ‘öteki’ yerine koyan bakış açıları.

Bu dikkat çekici, işbirliğine dayalı çalışma, milliyetçilik üzerine yapılan kuramsal tartışmalarla her iki ülke milliyetçiliği üzerine gelişen bilgi birikimini bir araya getirerek ulusal bakış açılarını aşmayı başarıyor. Özenli bir yaklaşımla, farklı temaları ele alarak iki ülke bazında birbirleriyle karşılaştırıyor.

Kitap, tarihsel olarak aydınlatıcı, Türkiye ve Yunanistan arasında ortak bir anlayışın gelişmesine katkıda bulunan önemli bir katkı.


YAZARLAR

UMUT ÖZKIRIMLI İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta, aynı zamanda da Harry Tzimitras ile birlikte Avrupa Birliği Enstitüsü bünyesindeki Türk-Yunan Çalışmaları Programı'nın Direktörlüğünü yürütmektedir. Daha önce yayımlanan çalışmaları arasında Theories of Nationalism: A Critical Introduction (2000), Contemporary Debates on Nationalism: A Critical Engagement (2005) ve Nationalism and Its Futures (2003) adlı derleme bulunmaktadır. Bu çalışmalar, Palgrave Macmillan tarafından İngilizce olarak yayımlanmıştır.

SPYROS A. SOFOS Kingston Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Merkezi ile aynı üniversite bünyesindeki Helen Bamber Çatışma ve İnsan Hakları Merkezi’nde Kıdemli Araştırmacı olarak görev yapmaktadır. Sofos Journal of Contemporary European Studies ve Southeastern Europe; charting an emerging european region dergilerinin editörlüğünü de yürütmektedir. Daha önce yayımlanan çalışmaları arasında Brian Jenkins’le birlikte derlediği Nation and Identity in Contemporary Europe (1996) ve Islam in Europe: Public Spaces and Networks (Roza Tsagarousianou ile birlikte) bulunmaktadır.