Avrupa Birliği (AB) değerleri, vatandaşlar ve elitler arasındaki bağları şekillendirmede önemli bir rol oynamaktadır. Ancak bu değerler, AB’nin dış politikasını yönlendirmesine rağmen, giderek daha fazla sorgulanmakta ve eleştirilmektedir. AB'nin bu değerleri gerçekten hayata geçirip geçirmediği ve bu değerlerin küresel sahnede ne kadar etkili olduğu, özellikle Avrupa dışındaki ülkeler açısından merak konusu olmaktadır.

ValEUs Projesi'nin ilk yıllık konferansı, AB’nin değerlerine yönelik bu tür dışsal itirazların nasıl algılandığını ve Avrupa elitlerinin bu itirazları nasıl anladığını analiz etmeyi amaçladı. 13-15 Eylül 2024 tarihleri arasında Kazakistan’ın Astana şehrindeki Nazarbayev Üniversitesi’nde gerçekleştirilen konferansta, Amerika, Asya, Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden bireylerin, grupların ve elitlerin AB değerlerine bakış açıları ele alındı. Ayrıca, bu değerlerin Avrupa’nın küresel konumuna etkileri ve AB’nin kendi hedeflerine ulaşmada ne kadar başarılı olduğu tartışıldı.

Konferans, 30’dan fazla ValEUs araştırmacısının katkılarıyla zengin bir disiplinler arası bilgi paylaşımını mümkün kıldı.

 

Konferansın ayrıntılı programı için aşağıdaki bağlantıyı inceleyebilirsiniz.

https://valeus.eu/news/first-annual-valeus-conference-the-contestation-of-european-values-from-afar/