SEMİNER DİZİSİ: SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN ORTAK GİRİŞİMLER

Karadeniz Ülkeleri’nde Sürüdürülebilir Kamu Politikaları ve Özel Sektör Uygulamaları

15-24 Haziran 2008, Istanbul, TÜRKİYE
29 Eylül – 7 Ekim 2008, Venedik, İTALYA


Bölgesel Çevre Merkezi REC, Venedik Uluslararası Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Agrinnova tarafından geliştirilmiş seminer programı, Karadeniz bölgesinde etkinlik gösteren özel sektör ve kamu çalışanlarının ihtiyaçları temel alınarak oluşturulmuştur.

Geniş bir yelpazeyi kapsayan seminer konuları, sürdürülebilir kalkınmanın küresel ve bölgesel boyuttaki pratik uygulamaları ve sorunlarını aktarmayı hedeflemektedir. Seminer dizisinin diğer bir amacı da, üst yönetim seviyesinden farklı alanlarda paydaşları bir araya getirerek sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için uygun bir iletişim ve işbirliği platformu oluşturmaktır. Sürdürülebilir kalkınma prensiplerinin üç temel unsuru incelenerek, katılımcılara, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kaynak yönetimi gibi öncelikli konularda daha detaylı bilgi edinme fırsatı verilecektir. Aynı zamanda katılımcılar, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kaynak yönetimi ile, enerji, deniz nakliyatı, balıkçılık ve turizm konusunda bilgilerini derinleştirme imkanı bulacaklar.

KURSTAN FAYDALANACAK ÜLKELER
Bulgaristan, Moldova, Gürcistan, Romanya, Rus Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna
Hedef Grup Seminer programı, Karadeniz bölgesinde kamu kuruluşları, yerel yönetimler ile sanayi ve iş dünyasından, alanlarında uzman üst düzey yöneticilere yöneliktir. Katılımcıların belirli bir eğitim seviyesi ve iş hayatında gelişmiş pratik deneyimlere sahip olmaları gerekmektedir.

GİRİŞ
Bölgesel Çevre Merkezi REC, Venedik Uluslararası Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Agrinnova tarafından geliştirilmiş seminer programı, Karadeniz bölgesinde etkinlik gösteren özel sektör ve kamu çalışanlarının ihtiyaçları temel alınarak oluşturulmuştur. Geniş bir yelpazeyi kapsayan seminer konuları, sürdürülebilir kalkınmanın küresel ve bölgesel boyuttaki pratik uygulamaları ve sorunlarını aktarmayı hedeflemektedir. Seminer dizisinin diğer bir amacı da, üst yönetim seviyesinden farklı alanlarda paydaşları bir araya getirerek sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için uygun bir iletişim ve işbirliği platformu oluşturmaktır. Sürdürülebilir kalkınma prensiplerinin üç temel unsuru incelenerek, katılımcılara, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kaynak yönetimi gibi öncelikli konularda daha detaylı bilgi edinme fırsatı verilecektir. Aynı zamanda katılımcılar, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kaynak yönetimi ile, enerji, deniz nakliyatı, balıkçılık ve turizm konusunda bilgilerini derinleştirme imkanı bulacaklar.

HEDEF
Karadeniz ülkelerinin, ekonomik hareketliliği ve büyüme oranlarındaki hız, bölgeye çok sayıda yeni zorluklar ve fırsatlar sunmaktadır. Karadeniz havzası, insan kaynaklı faaliyetlerin etkilerine son derece duyarlı olduğu gibi, sürdürülebilirlik ilkeleri de Karadeniz’de kıyısı bulunan ya da bulunmayan ülkelerin iyi yönetişim becerilerine de bağlıdır. Bölgedeki ülkeler açısından sürdürülebilir kalkınma politikalarının uygulanması büyük önem taşımaktadır. Açıkcası, kalkınmanın sürdürülebilir bir raya oturtulmaması halinde, birçok ekonomik etkinliğin çevreden elde edeceği mal ve hizmetler tehlikeye düşecek, bu stratejik coğrafyadaki bölge sakinlerinin sosyal ve ekonomik refahlarını etkileyecektir.

SEMİNERİN YAPISI

SEMİNER’İN I. BÖLÜMÜ
15-24 Haziran, 2008, Bilgi Universitesi, Istanbul, TURKİYE

 

SEMİNERİN II. BÖLÜMÜ
29 Eylül – 7 Ekim, 2008, Venedik Uluslararası Universitesi, Venedik, İTALYA