Yeni Kitap: Avrupa Birliği ve Gazetecilik, Brüksel’den Bildirenlerin Gözünden Avrupalılık

yazar: Yrd. Doç. Dr. Esra Arsan, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İletişim Fakültesi

Avrupa Birliği ve Gazetecilik Brüksel’den Bildirenlerin Gözünden Avrupalılık, Esra Arsan, Ütopya Yayınevi :155 (Kızılay, Ankara), Ocak 2008, ISBN: 978-975-6361-63-4


ÖZET
Bu kitabın konusu, AB olaylarının Avrupa halklarına aktarılmasında ve Avrupa kamusal alanının inşâsı sürecinde AB muhabirlerinin rolünü incelemektir. Araştırma bulguları, kendine özgü bir siyasal iletişim alanı olarak AB gazeteciliğinin Avrupa’nın demokratik açığının kapatılmasında ve Avrupa kamusal alanının inşâsında etkin rol oynayamadığını ortaya koymaktadır. Bir başka deyişle, AB’ye tam üye ülkelerin vatandaşlarının ortak ve demokratik katılımı ile şekillenen bir “Avrupalı” siyasal iletişim alanının kurulmasında ve Avrupa’nın demokratik açığının kapanmasında gazetecilik pratiği yetersiz kalmaktadır. Avrupa kamusal alanının inşâsı sürecinde gazetecilerin oynadığı rolü anlayabilmek için, özellikle Brüksel’de görev yapan AB muhabirlerinin iş rutinleri incelenmiş ve AB siyasal iletişim alanının etkin aktörleri olan bu gazetecilerin ulusal/ulusötesi meslek algıları sorgulanmıştır.
Buradan hareketle, alan çalışmasının odak noktası olarak birisi orta dönemde (Yunanistan, 1981) diğeri ise yakın dönemde (Macaristan, 2004) AB’ye tam üye olan iki Avrupa ülkesinin gazetecileri seçilmiştir. Brüksel’de görev yapan Yunan ve Macar gazeteciler ile yapılan derinlemesine söyleşi ve anket çalışmalarında AB gazetecilik pratiğinde bir üst kimlik olarak Avrupalılığın izleri aranmıştır.

Anahtar sözcükler: AB, gazetecilik, Avrupa kamusal alanı, Avrupalılaşma, demokratik açık, siyasal gazetecilik.