BİLGİ'de 9 Mayıs Avrupa Günü Etkinlikleri

Istanbul Bilgi Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Bölümü Avrupa Kültürlerarası Siyaseti Jean Monnet Kürsüsü, ve Beyoğu Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından düzenlenen 9 Mayıs Avrupa Günü etkinliği İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsünde Lise 9. Sınıf öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. İki yıldır süre gelen AB Gemisi etkinliklerinin bu yılki çalışmalarının da bir meyvesi olan "Liseliler AB'yi Tartışıyor" başlıklı Atelye Çalışmasına Beyoğlu İlçesinde yer alan Liselerden öğrenciler katıldı.


Jean Monnet Profesörü ve AB Enstitüsü Müdürü Ayhan Kaya ve Jean Monnet Modülü sahibi Senem Aydın tarafından modere edilen atelye çalışmasında gençlerin performansı son derece etkileyiciydi. Türkiye'Nin sorunları, AB-Türkiye ilişkileri, AB'nin geleceği, AB'nin sorunları, küresel ekonomik kriz, kadın-erkek eşitliği, yargıya erişim ve güçler ayrılığı gibi konularda görüşlerini paylaşan öğrenciler daha sonra topluca Üniversitenin davetlisi olarak öğle yemeği yediler.

Gençlerin AB onusundaki şüphecilikleri dikkatleri çekerken büyük ölçüde Yunanistan krizine referansla AB üyesi olmak konusunda çok da istekli olmadıklarını dile getirdiler. Bu bağlamda Türkiye-AB ilişkilerinin seyri konusunda olumlu gelişmeleri olabilmesi için ekonomik krizin atlatılması ve Türkiye'nin kendi iç sorunlarını çözmesi gerektiği yönünde fikir birliğine varıldı.

Liseli öğrencilerimizi, öğretmenlerini, ailelerini kutluyor onlarla gurur duymaları gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi çalışanlarına, AB Enstitüsü'nden eğitmen arkadaşlarımız Aslı Aydın ve Engin Fuat Engine'e teşekkür ederiz.

Prof. Dr. Ayhan Kaya
Jean Monnet Profesörü
Istanbul Bilgi Üniversitesi

Katılan Liseler:
Beyoğlu Endüstri Meslek Lisesi
Kabataş Ticaret Meslek Lisesi
Özel Alman Lisesi
İTO Anadolu Terzilik Meslek Lisesi
Güner Akın Lisesi
Eyüp Haydar Akçelik Meslek Lisesi
Beyoğlu Anadolu Lisesi
Saint Benoit Lisesi
Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi
Galileo Galilei İtalyan Lisesi
Kasımpaşa Çok Programlı Lisesi
İstanbul Atatürk Anadolu Lisesi
İtalyan Lisesi