Avrupa Gününde Avrupa Birliği'ni Anlamak

 

9 Mayıs Avrupa Günü Kutlu Olsun.

Arkadaşlarımız Dr. Özge Onursal-Beşgül ve Dr. Mehmet Ali Tuğtan bize sürpriz yaptılar. AB Komisyonu tarafından desteklenen Jean Monnet Modülünün öyküsünü bizler için hazırladıkları bir video ile anlattılar. Biz de sizlerle paylaşmak istedik. Ders için ayrıntılı bilgiye https://flipeu.bilgi.edu.tr/ linkinden erişebilirsiniz. Hazırladıkları sürpriz video için kendilerine çok teşekkür ederiz.

BİLGİ AB Enstitüsü Ekibi

 

 

 

"Avrupalılık"

Dünyanın en ilham verici şehri olarak tanımlanan İstanbul, 2010 yılında Almanya'nın Ruhr ve Macaristan'ın Pécs şehirleriyle birlikte Avrupa'nın kültür başkenti olmuştur.

Avrupa’nın tarihi mirasını; eski sokaklarında, Yunan ve Roma kalıntılarında, Rönesans saraylarında, Barok kiliselerde görülebileceği gibi mutfak sanatları, müzik, dans ve dil gibi unsurlarında da kültürel miraslarını görebilmek mümkündür. Bu çeşitlilik içerisinde renkli bir kıta olan Avrupa’da yaşayan farklı ülke insanlarının “Avrupalılık” kavramına yaklaşımları ise birçok araştırmaya konu olmuştur.

Avrupa’daki Kültürel Miras’la ilgili bilgiler içeren ve AB Enstitüsü’nün konsorsiyum üyesi olarak yer aldığı Ufuk 2020 CoHERE Kültürel Miras projesinin interaktif kitabına* göz atabilirsiniz: 

https://eu.bilgi.edu.tr/media/files/Education_Heritage_and_Identities_in_Europe_2018.pdf

*Kitabın dili İngilizcedir.

 

"Avrupa ve Türkiye’deki Kültürel Çeşitlilik"

Avrupa Birliği 27 ülkeden oluşur. En kuzeyde Lapland ile başlayarak, güneyi kuzey Akdeniz’e, en batısı ise İrlanda kıyılarına ve doğusu da Kıbrıs’a kadar ulaşır. Avrupa, zengin bir doğal yapıya ve çok çeşitli gelenek, kültür ve farklı dillere sahiptir.

2011 yılında AB Enstitüsü’nün danışmanlık verdiği ve CNN Türk’te yayınlanan “Köprünün İki Tarafı” programında 7 ülkenin vatandaşlarıyla keyifli röportajlar yapılmış ve uzmanlar değerlendirmişti. Avrupa ve Türkiye’deki kültürel çeşitliliği bu keyifli program ile hatırlayalım:

https://digitaleurope.bilgi.edu.tr/html/video/koprununikitarafiavrupanedir.html

 

"Bunları biliyor muydunuz?"

Avro bölgesinde kullanılan madeni paraların bir tarafında ortak bir tasarım, diğer tarafında ise ülkelerin tarihi ve kültürel miraslarının sembolleri basılıyor. Türkiye’nin de AB üyesi olarak Avro Bölgesi’ne katılması ile birlikte, madeni Avro’ların bir kısmına Türkiye’nin belirleyeceği özel bir sembol basılacak.

 

"Bunları biliyor muydunuz?"

Türkiye Avrupa Birliğine üye olduğunda her TC Vatandaşı aynı zamanda AB Vatandaşı olacak, pasaport olmadan AB Üye ülkeleri içerisinde seyahat edebilecek, öğrenim görüp, çalışabileceklerdir. Türkçe AB’nin resmi dillerinden biri olacak ve kurumlarla görüşmeler ve yazışmalar Türkçe yapılabilecektir.

 

9 MAYIS AVRUPA GÜNÜ


9 Mayıs 1950 tarihinde Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Avrupa'da barışçıl ilişkilerin kalıcı şekilde kurulması ve organize bir Avrupa kurmak amacıyla bir kanun teklifi açıklamıştır. "Schuman Bildirisi" olarak bilinen bu tasarı, bugün Avrupa Birliği olarak kabul ettiğimiz kurumun yapı taşı olarak görülmektedir.

1985 yılında Milan'da yapılan Zirve sonrasında ise 9 Mayıs'ın, "Avrupa Günü" olarak kutlanılması kararı alınmıştır. Bu tarih itibariyle Avrupa Günü, Mayıs ayının ilk 10 günü içerisinde Avrupa Birliği ülkeleri ve aday ülkelerde çeşitli etkinliklerle kutlanan bir gün olmuştur.