30 Ekim 2018 16:13
‘Politik ya da daha farklı şeylerden ayrılmak için biraz daha sanatı evrenselleştirmek gerekiyor. O yüzden Fransız Kültür Merkezi duvarına yaptığım sanatımın adı ‘Paylaşılan Farklılıklar.’ Jef Aerosol.
- 1957 yılında Fransa’da doğan Jef Aerosol, bugün ilgisini daha çok sokak sanatına (Street art) yöneltmiş olan bir resim sanatçısı. –
Kaynak: https://gazetedokuzeylul.com/paylasilan-farkliliklar/
Farklı tarihsel, kültürel, siyasal ve toplumsal birikimlere sahip tarafların yan yana gelmesinin zaman zaman gerilimlere yol açtığını kabul etmek ile birlikte, bu bir araya gelişin karşılıklı bir güven ve anlayış ortamını yaratacağını beklemek de oldukça gerçekçi bir bakış açısıdır.
50 yılı aşkın süredir AB ile diyalogda ve 1999 Helsinki zirvesinden beri resmi olarak birlik adayı olan Türkiye ile birlik üyesi toplumların aralarındaki gerilim yaratan farklılıkların da bu bakış açısı ile ele alınması oldukça barışçıl bir yol olsa gerek.
Kaynak: https://gazetedokuzeylul.com/paylasilan-farkliliklar/
Fransız sanatçı Jef Aerosol da bu derin olayı tam da bahsettiğim bakış açısından okuyor olsa gerek ki, İzmir Fransız Kültür Merkezi duvarına yaptığı eseri için şu sözleri dile getiriyor:
‘İzmir'deki duvar resimlerinde insanlar Türkiye ile Fransa'nın farklı buluşmalarına şahit olabilir. Burada hoşgörüyü ön plana çıkarmayı hedefledik. Türkiye ve Fransa çok güzel iki yer.’
Binlerce yıldır var olduğumuz dünyada, özellikle 1945 sonrası çizilen sınırlar ile oluşan günümüz haritalarına baktığımız zaman, insanlar bambaşka yerlerde oldukça aynı yapılagelişleri paylaşabiliyor. Dünyanın öbür ucunda bile kendinizden ya da kendi çevrenizden bir şeyler bulabilmek oldukça kolay bir durum. Çünkü insan her zaman kendisine yakın olanı arar ve bunu pek de bilinç dahilinde yapmaz. Bu varoluşsal bir meseledir, insan hayatta kalma içgüdüsü ile aynı olanı arar. Bu yüzden benzer olanı keşfetmek her zaman daha kolaydır.
Fakat pek farkında olmadığımız bir durum da var. Aynı şekilde dünyanın bambaşka köşelerinde gördüğümüz farklı toplumların biricik farklılıkları da tıpkı bizim çevremizdeki biricik farklılıklarla aynı özelliği taşıyor, bir diğerine karşı farklı olma özelliğini. Çünkü sonsuz sayıda var olan ve olacak olan ötekilerin paylaştıkları mutlak aynı olan tek şey, farklı olma özellikleridir.
Bu paylaşılan farklı olma statüsünün aslında insanoğlunun en büyük benzerliği olduğu farkındalığı ile hareket edip, farklılıkları değer katıcı ve besleyici tarafından ele alarak hayatlarımıza eklemler isek güven dolu ve barışçıl bir ortam oluşturmak daha kolay ve mümkün olacaktır.
Bizi biz yapan, değerlerimize değer katan farklı olandır.
Dünya farklılıkların birlikteliği ile güzeldir.
Kitap Önerisi:
Farklılıkların Birlikteliği:Türkiye ve Avrupa'da Birarada Yaşama Tartışmaları