Uluslararası Kadınlar Günü

08 Mart 2019 15:06

8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü

 

 

Uluslararası Kadınlar Günü ilk olarak 1909 yılında da New York'ta "1908 yılında hazır giyim işçilerinin yaptıkları grevinde hayatlarını kaybeden insanların anılması amacıyla doğmuştur.
Sosyalist Enternasyonal, kadın hakları hareketini güçlendirmek amacıyla uluslararası nitelikte bir Kadınlar Günü organize etmek için Kopenhag'da bir toplantı düzenlemiştir. Önerdikelri fikir kabul edilse de kutlama için seçilen kesin bir tarih olmamıştır. Kopenhag toplantısının bir sonucu olarak, Dünya Kadınlar Günü 19 Mart 1911'de bir milyondan fazla kadın ve erkeğin katılımıyla Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de ilk kez kutlanmıştır.
Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sırasında bazı ülkelerde Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak yasaklanmıştır. Hareketin bir parçası olarak, Rus Kadınlar, 8 Mart'ta Gregoryen Takvimi'ne düştüğü Şubat ayında geçen Pazar günü "ekmek ve barış" isimli bir protesto ve grev yapmışlardır. Bu grevin bir sonucu olarak, Birleşmiş Milletler 8 Mart 1975 tarihinde Uluslararası Kadınlar Günü'nü kutlamaya başlamıştır.
Bugün, Dünya Kadınlar Günü bazı ülkelerde resmi tatildir.

 

Etiketler

8mart, kadınlargunu