18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü

18 Aralık 2020 11:00

18 Aralık, 2001 yılında gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun ve aynı yıl içerisinde Paris’te gerçekleştirilen UNESCO Yürütme Kurulu’nun aldığı karar gereği, Uluslararası Göçmenler Günü olarak ilan edilmiştir. 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü, dünya çapında göçmen haklarının tanımasını ve göçmenlerin yaşadıkları sorunlar konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflemektedir.

Göçmenler, daha güçlü, daha dirençli topluluklar oluşturmak için bilgi ve becerileriyle katkıda bulunur. Geçtiğimiz aylarda, göçmenler COVID-19 ile mücadelede ön saflarda yer aldı. Sağlık, ulaşım ve gıda hizmetlerindeki çalışmaları, karantinadaki hayatı daha yaşanabilir hale getirdi. Bununla birlikte, kendilerini toplumun sınırlarında yaşarken bulan birçok kişi gibi, göçmenler de iş kayıpları, çıkarmalar ve ayrımcılık yoluyla orantısız bir şekilde COVID-19'dan etkileniyorlar. Genellikle geliri veya sığınacak yeri olmayan milyonlarca göçmen, COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle mahsur durumda kalıyor ve ayrıca insan ticareti ve sömürü riskleriyle de karşı karşıya kalıyor.

Pandemi, göçmenlerin haklarını geliştirme ve koruma taahhütlerinin geri alınması için bir bahane olarak kullanılmamalıır. Çoğu durumda, uluslararası hukuku ihlal edecek şekilde, genellikle aşırı kalabalık koşullarda artan gözaltı uygulaması ve göçmenlerin yasal süreç olmaksızın zorla menşei ülkelerine geri gönderilmeleri için de bir bahane olarak kullanılmamalıdır.

Göç etmek zorunda kalan insanlar gittikleri yerlerde daha aydınlık bir gelecek umuyorlar. Daha güvenli, daha dirençli bir dünya yaratmak bizim ortak sorumluluğumuzdur.

Göç bir gereklilik değil, bir seçim olmalıdır. 
 

Kaynak:

https://www.un.org/en/observances/migrants-day

Etiketler

gocmenlergunu