11 Nisan 2019 15:06
Hatırlayalım! Türkiye' nin AB Üyelik Süreci
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden bu yana, kendisini Batılı olarak görmüştür. Bu bağlamda daima uluslararası gelişmeleri yakından takip etmiş ve OECD, NATO gibi uluslararası oluşumlarda yer almıştır. Türkiye, 1958 yılında kurulan ve insanlık tarihinin en büyük barış projesi olarak tanımlanan "Avrupa Ekonomik Topluluğuna" (AET) 1959 ortaklık için başvurmuştur. Bu başvuru Türkiye - AB arasındaki ilişkilerin başlangıcı olmuştur.
Bu başvuru üzerine Türkiye'nin kalkınma düzeyinin tam üyelik koşulları için yeterli olmadığını belirtilmiş ve tam üyelik koşulları gerçekleşinceye kadar geçerli olacak bir ortaklık anlaşması imzalanması önerilmiştir. Bunun üzerine de 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanan Ankara Anlaşması Türkiye'nin AET'ye entegrasyonu için hazırlık, geçiş ve nihai dönem olmak üzere üç kademeli bir süreç başlatmış ve bu dönem 1996 yılında Türkiye'nin Gümrük Birliğine girişiyle sona ermiştir.
10-11 Aralık 1999 tarihlerinde Helsinki'de gerçekleşen zirvede AB'ye tam üyelik adaylığımız tescil edilmiş ve Avrupa Birliği ile uzun bir geçmişi bulunan ilişkilerimizde yeni bir dönem başlamıştır.
17 Aralık 2004 tarihinde gerçekleşen Brüksel Zirvesi, AB-Türkiye ilişkilerinde bir dönüm noktası başlatmıştır. Zirvede Türkiye'nin siyasi kriterleri yeterli ölçüde karşıladığı belirtilmiş ve 3 Ekim 2005 tarihinde müzakerelerin başlaması önerisinde bulunulmuştur. Müzakereler bu tarihten günümüzde de devam etmektedir.
Görsel: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/photo/P-036136~2F00-01
Kaynakça: https://www.ab.gov.tr/111.html
Etiketler
uyelik, turkiye, ab, turkiyeabiliskileri