GENÇLER, TEMEL HAKLARINIZI BİLİN...

30 Ekim 2018 16:16

GENÇLER, TEMEL HAKLARINIZI BİLİN...

 

İnsan saygınlığı, eşitlik, adalet, özgürlük, dayanışma gibi evrensel değerleri koruyarak demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri üzerine kurulan Avrupa Birliği, bireyin sahip olduğu hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi konusunda her zaman ilerleme kaydetmiştir. Birlik bu değerlerin korunmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunurken Avrupa halklarının farklı kültür ve gelenekleri ile üye devletlerin milli kimliklerine saygı duymaktadır.

Birlik kuruluşunun erken yıllarında birincil kaynaklarda bu konu hakkında bir düzenleme olmaması ile birlikte, temel haklar şartı gerekliliği 60’lı yılların sonlarına doğru geliştirilmeye başlanan birlik içtihat hukuku ile ortaya çıkmıştır. 3-4 Haziran 1999 Köln Zirvesi Sonuç Bildirgesi’nde temel hakların korunması ve sermayenin malların, hizmetlerin, insanların serbest dolaşımı özgürlüğünün düzenli ve dengeli bir şekilde sürdürülebilmesi için sosyal ve bilimsel ilerlemeler ışığında bu hak ve özgürlüklerin bir bildirgede açıkça belirtilmesi gerektiğine karar verilmiş ve 7 Aralık 2000 tarihinde Nice’de ‘’Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı’’ imzalandıktan sonra, Lizbon Antlaşması (2009) ile birincil hukuk kaynaklarına dahil edilmiştir. 

Bu Şart ile insanlık onuru, yaşama hakkı, işkence ve insanlık dışı muamele yasağı, kişinin bedensel-ruhsal dokunulmazlık hakkı gibi en temel haklar başta olmak üzere; üye ülkelerde yaşayan insanların bireysel haklarının düzenlendiği gibi, bireylerin birlik vatandaşlığı hakları da 5. Kısım’da düzenlenmiştir. Birlik dahilinde bir üye ülkede yaşayan her vatandaş (tıpkı yerel parlamentolarda olduğu gibi) Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanma ve aday olma hakkına sahiptir. Böylece bu şart ile birlik vatandaşlığı kavramı da geliştirilmiştir. 

Görsel İçin Kaynak: https://twitter.com/eu_commission/status/733239474327572481

 

Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı, Birliğin görev ve yetkileri ile yetki ikamesi (subsidiarity) ilkesi göz önünde bulundurularak üye devletlerin

Ortak anayasal değerleri ve uluslararası yükümlülüklerinden,

Avrupa Birliği ve Topluluk antlaşmalarından,

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden,

Topluluk ve Avrupa Birliği tarafından kabul edilen sosyal şartlardan,

Avrupa Birliği Adalet Divanı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihat hukukundan kaynaklanan hakları kapsamaktadır.

 

Temel Haklar Şartı Maddeleri İçin Bakınız: https://www.avrupa.info.tr/tr/avrupa-birligi-temel-haklar-bildirgesi-708 (TÜRKÇE)

 

Kaynak: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-284_en.htm

 

 

Video Önerisi: 

Temel haklarınızı bilin