İstanbul Bilgi Universitesi Avrupa Birliği İlişkileri Programı 4. Sınıf öğrencisi Ayşegül Şen ile söyleşi

15 Kasım 2018 12:12

İstanbul Bilgi Universitesi Avrupa Birliği İlişkileri Programı 4. Sınıf öğrencisi Ayşegül Şen ile söyleşi

 

  • Bize biraz kendinizi anlatır mısınız?

1968 İstanbul doğumluyum. Lisansımı tamamladıktan sonra  ingiltere Stanmore Collage ta 6 aylık bir dil  eğitiminin ardından 1(bir) yıl sonra  1992 yılında Türkiye’ye dönerek aynı yıl  Tekstil Bankası A.Ş. Genel Müdürlük bünyesinde yer alan Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda Müfttiş Yardımcısı olarak göreve başladım. Başkanlıkta Müfettiş olarak geçirdiğim 4 yılın ardından   Müdür yardımcısı olarak  başladığım Satış ve Pazarlama pozisyonunda uzun yıllar farklı bankalarda sürdürdüğüm şubecilik yaşamımı Pamukbank T.A.Ş.’nin TSMF’ye devrinin ardından orta kadame yönetici olarak  sonlandırdım. Medeni durumumdaki değişiklik sebebi ile ABD’ye yerleştim ve  toplam 5.5 yıl sürecek  bankacılık hayatıma satış ve servis uzmanı olarak Bank of Amerika’da devam ettim. 2011 yılının sonuna doğru Türkiye’ye döndüm ve profesyonel  çalışma hayatıma nokta koyup öğrenci olarak yoluma devam etmeye karar verdim. Halen Bilgi Ünüversitesi Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Avrupa Topluluğu İlişkileri Bölümü’nde 4. Sınıfa devam etmekteyim.

  • Lisansınızı hangi okulda, hangi bölümde yapmıştınız? İzlenimleriniz nelerdi?

Lisansımı İstanbul Ünüversitesi  İktisat Fakültesi, İngilizce İktisat Bölümü’nde tamamladım. 1991 mezunuyum. Üzerinden oldukça uzun zaman geçti. O dönemde yöntemler oldukça farklıydı. Tartışabilmek daha kolaydı. Bilgiye erişmek oldukça zordu. Okul çeşitliliği bugün olduğu kadar fazla değildi.  Diğer yandan Türkiyenin en köklü kurumlarından bir tanesinde bu ülkenin yetiştirdiği çok değerli hocalarımızı dinleyebilme fırsatını yakalayabilmiş olmak oldukça önemli bir ayrıcalık. Hepsini buradan bir kez daha saygıyla anıyorum.

  • Amerika da yaşadınız, Amerika’dan Türkiye’ye döndüğünüzde izlenimleriniz nelerdi? Çok farklı bir Türkiye ile karşılaştınız mı?

Türkiye dinamik br ülke. Değişikliklere alıştığımız, kanıksamalarımızın hız kazandığı bir ülke. Evet, döndüğümde farklı bir Türkiye ile karşılaştım. Çocukluk ve gençlik dönemimin siyasi figürleri yoktular artık. Yeni bir siyasi yaklaşım sahnedeki yerini almıştı. Ekonomik yapı farklılaşmıştı. Türkiye bu anlamda rüzgarı arkasına aldığı bir dönemin  olumlu sonuçlarının yaşandığı dönemindeydi. Toplum sosyolojik anlamda da değişime uğramış şekliyle karşımda  duruyordu. Hedeflenen Yeni Türkiye tarzı, içinde yer almaya başlamıştı.

  • AB Bölümünde ikinci lisans yapma kararınızı etkileyen faktörler nelerdi?

Siyaset bilimine son dönemde duyduğum ilgi diyebilirim. Bir de ben toplumsal yapının değiştiği bir döneme şahitlik ettim. Bu değişimin nedenleri, nasıl olmuşluğu ile ilgili siyaset biliminin ayrıntılarının bana vereceğine inandiğim vizyon ile daha geniş bir çerçeveden değerlendirme imkanını yakalayabilmek de diyebiliriz aslında.

  • ABye özel bir ilginiz var eğitimi aldımmıydı? Bu bölüm AB hakkında özellikle hangi konularda ilginizi arttırdı? Genel görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız?

AB çok özel bir örnek. Farklı. Zor olanı başarmak. Çok sesliliğin içinde tek ses olabilmek. Yeni bir kimlik. Avrupalılık.  Siyaset Bilimi ile iglenip de AB ye ilgi duymamak, etkilerine ilişkin bilgiye ulaşma hevesi göstermemek biraz zor. Bu birliktelikteliğin orta uzun dönemde Dünyamıza etkisi ne olacak, devam edecek mi.? Tüm bunları birlikte göreceğiz.

  • AB konusunda çalışmaya devam etmeyi planlıyor musunuz?

Akademik anlamda böyle bir düşüncem yok. Sonucunda güzel bir çalışma sergilediğimizi düşüneceğim AB bağlantılı bir çalışmada  yer almak beni mutlu eder diye düşünüyorum.