25 Ekim 2018 10:28
Reform Antlaşması olarak ta bilinen Lizbon Antlaşması 18-19 Ekim 2007'de Lizbon'da (Portekiz) yapılan zirvede onaylanmıştır. Uzun süre AB üye ülkelerinin tabi olacağı bir anayasa üzerine çalışılmıştır ancak Hollandalı ve Fransız seçmenlerin ulusal referandumlarda bu fikre karşı çıkması nedeniyle başarılı olunamamıştır. Lizbon Antlaşması 2009 yılında yürürlüğe girmiştir ve AB’nin yapısında ve karar alma mekanizmalarında önemli değişiklikler ön görmüştür.
Dış politikada tek seslilik amaçlı olarak atanan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ise, Dışişleri Bakanlarını buluşturan Dış İlişkiler Konseyi toplantılarına başkanlık edecek ve AB Komisyonu başkan yardımcılığı görevini de üstlenecektir ve eşgüdüm sağlayacaktır.
Anlaşma aynı zamanda yeni bir oylama sistemi de getirmiştir. İkili çoğunluğun gerekli olduğu oylama sisteminde, karar alınabilmesi için ülke sayısı dikkate alındığında yüzde 55, ve ülke nüfusları dikkate alındığında yüzde 65 destek bulunmasını gerekmektedir.Anlaşma aynı zamanda, Avrupa Parlamentosu’nun seçilmiş üyelerinin AB yasalarını uygulamak zorunda olduğu politika alanlarını arttırmıştır.
Kapak görseli: https://eeas.europa.eu/delegations/india/45959/lisbon-treaty-brief-guide_lo