Dünya Günü

25 Nisan 2019 14:00

DÜNYA GÜNÜ, 22 Nisan


Bu hafta Dünya Günü kutlamaları yapıldı. Dünya Günü, her yıl 22 Nisan’da, çevrenin korunmasına destek konusundaki farkındalığı artırmak için kutlanır. İlk kez 1970 yılında 20 milyon Amerikalının sokaklarda, parklarda ve oditoryumlarda sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre için gösteri yapmaları ile kutlandı. Bu kapsamda, kolejler ve üniversiteler çevrenin bozulmasına karşı protesto gösterileri düzenlediler.


Dünya Günü Tarihçesi
Barış aktivisti John McConnell Dünya'yı ve barış kavramının 1969'da San Francisco'daki bir UNESCO Konferansı'nda kuzey yarımkürede baharın ilk günü olan 21 Mart 1970'te kutlanması konusunu önerdi.
Bir ay sonra, ABD Senatörü Gaylord Nelson ise 1969’da Kaliforniya'daki büyük petrol sızıntısının tahribatına tanık olduktan sonra ayrı bir Dünya Günü fikri ortaya çıktı. Senatör Nelson, hava ve su kirliliği hakkında halkın bilinçlendirilmesini ve çevre korumayı siyasi gündemde yapmayı amaçlayan “çevre ile ilgili ulusal öğreti” fikrini medyaya duyurdu. Bu amaçla Harvard'dan Denis Hayes'i ulusal koordinatör olarak işe aldı. Hayes, Bahar Tatili ile Final Sınavları arasına giren, 22 Nisan 1970’te bu kapsamda yapılacak etkinlikleri tanıtmak için 85 kişilik ulusal bir kadro kurdu.
Bugün Dünya Günü, her yıl Dünya Günü Ağı tarafından koordine edilip, her yıl 150'den fazla ülkede bir milyardan fazla kişi tarafından kutlanmaktadır. Dünya Günü, insan davranışını değiştiren ve politika değişikliklerine neden olan bir eylem günü haline geldi.
2020 ise Dünya Günü'nün 50. yıldönümü. Bu dönüm noktasının onuruna, Dünya Günü Ağı, 21. yüzyıl çevreciliğinin geleceğini şekillendirmek için iddialı bir hedefler dizisi başlatmayı amaçlıyor. 


https://www.earthday.org/about/the-history-of-earth-day/


 

Etiketler

earth, earthday