COVID-19 Krizi ve AB

19 Mart 2020 19:00

COVID-19 Krizi ve AB

Hepimizin bildiği gibi, Aralık 2019'un sonunda Çin halk sağlığı yetkilileri, Çin'in Hubei eyaleti Wuhan Şehrinde birçok akut solunum sendromu vakası bildirmişti.. Bu açıklamanın ardından Çinli bilim adamları yeni bir koronavirüs belirlediler. Bu yeni koronavirüs hastalığı şimdi koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) olarak adlandırılmaktadır. Wuhan'da başlayan Covid-19, Çin'in diğer bölgelerine de hızlı bir şekilde yayıldı. Ancak Çin ile sınırlı kalmayan vakalar, Asya, Avrupa, Avustralya, Afrika ve Amerika gibi birçok kıtada da tespit edilmiştir.

 

Covid-19 için AB tarafından Alınan Önlemlere Genel Bir Bakış

COVID-19 salgını dünya genelinde hızla yayılmakta ve tedavi geliştirmek için yapılan araştırmalar devam etmektedir. Bu hastalık kapsamında, AB Komisyonu sağlık sektörlerini desteklemek ve Avrupa Birliği'ndeki sosyo-ekonomik etkiyi azaltmak için hızla harekete geçmiştir. Avrupa Komisyonu, COVID-19'a karşı ortak bir Avrupa sorumluluğu için çalışmaktadır. Üye Devletler de Komisyona sürekli bilgi vererek  yapılan hazırlıkları paylaşmaktadır. 

AB Komisyonu, virüse karşı yapılan hazırlık ve alınan sağlık önlemleri konusunda Üye Devletler arasında bilgi alışverişini koordine etmektedir. Ayrıca, Covid-19'un yayılmasının makro ekonomik etkilerini değerlendirmenin yanı sıra sınır hareketliliği de  koordine etmektedir..

Komisyon, Çin’de başlayan salgından beri aşağıdaki tedbirler üzerinde çalışmaktadır:

“1) Komisyon Sınır Ötesi Sağlık Tehdidi Kararı uyarınca AB düzeyinde Üye Devletlerle üç temel mekanizma yoluyla koordinasyon sağlamaktadır:

1.     Erken uyarı ve yanıt sistemi 

2.     Sağlık güvenlik komitesi 

3.     Sağlık güvenlik komitesi İletişimciler Ağı

Bu araçlar işbirliğini, hızlı bir bilgi alışverişini, hızlı bir izlemeyi ve hazır bulunuşluğun koordinasyonu ile COVID-19'a karşı uygulanacak tedbirlerin eşgüdümünü desteklemektedir.

2) Komisyon, başta ECDC-Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, EMA-Avrupa İlaç Ajansı ve EASA-Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı olmak üzere ilgili AB kuruluşlarının da desteğiyle şu hususlarda teknik yol göstericilik yapmaktadır: risk değerlendirme; teşhis için vaka tanımı ve şüpheli ve teyit edilmiş vakalarda uyumlu raporlama; sağlık kuruluşlarında enfeksiyonların önlenmesi ve kontrolü; yolculuğa çıkacaklar için tavsiyeler; tedavi ve aşı konusunda güncel bilgilendirme; uçaklarda temas takibi; giriş noktalarının yönetimi ve havacılık sektörü tavsiyeleri. 

3) Komisyon, AB Üyesi Devletlerin düzenlediği eve geri dönüş uçuşlarının nakliye masraflarını finanse etmenin yanı sıra Çin'e yardım sağlanması çalışmalarını da koordine etmektedir..

4) Virüse karşı küresel düzeyde hazırlıklı olunması, virüsün önlenmesi ve kontrol altına alınması çalışmalarının artırılması amacıyla farklı sektörlere 232 milyon Avro tutarında yeni fon sağlanacaktır...”(1)

Ayrıca bunlara ek olarak, dünya genelinde hızla yayılmaya devam eden Covid-19 nedeniyle AB önlem olarak üye olmayan ülke vatandaşlarına karşı sınırlarını 30 gün boyunca kapatma kararı almıştır.

Kaynaklar:

(1)https://www.avrupa.info.tr/tr/coronavirus-crisis/abnin-covid-19-koronavirus-hakkindaki-aciklamalari-10192

https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

https://medyascope.tv/2020/03/17/koronavirus-salgini-ab-uye-olmayan-ulke-vatandaslarina-30-gun-boyunca-sinirlarini-kapadi/

https://www.avrupa.info.tr/en/pr/union-strives-more-first-100-days-10176