31 Ekim 2018 14:12
BREXIT
Brexit nedir ?
İngiltere'nin AB'den ayrıldığını söylemenin kestirme bir yolu olarak kullanılan türetilmiş bir kelimedir. İngiltere (Britain) ve Çıkış (Exit) sözcüklerinin birleştirilmesinden (Br-Exit) türetilmiştir.
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılıp ayrılmayacağına karar vermek için 23 Haziran 2016 Perşembe günü, oy kullanma çağındaki herkesin (veya hemen hemen herkesin) katılabileceği bir referandum yapıldı. Referandum sonucunda % 51,9' e karşı % 48.1 oranı ile ayrılma fikri kazandı. Referanduma katılım oranı i% 71.8 iken, 30 milyondan fazla kişi oy kullandı.
AB-İngiltere İlişkilerinin Kısa Bir Kronolojisi:
1961 yılında İngiltere'nin birliğe ilk üyelik başvurusu Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle tarafından reddedildi. De Gaulle'ün gerekçesi, İngiltere ile ilişkilerinin zorluğu ve ABD'ye olan bağımlılığıydı.
İngiltere pes etmedi ve 1967'de, birliğin kapısını ikinci kez çaldı, ancak nedenleri ilkiyle aynı olan bir sonuçla reddedildi ve bu durum De Gaulle'in Fransa başkanlığından ayrılmasına kadarda değişmedi (1969).
Üçüncü girişim ise, 1 Ocak 1973'te birliğe kabul edilmesiyle sona ermiştir.
Fakat; İngiltere'nin, AB'nin 43 yıllık tarihinde, imtiyazlı üyeliği her zaman tartışma konusu olmuştur. Ayrıca, İngiltere, ne AB para sistemine girmiş ne de Schengen Serbest Vize'sinin bir parçası olmuştur.
İngiltere Neden Ayrılmak İstiyor?
Bunu kısaca 3 başlıkta açıklayabiliriz;
Egemenlik: İngiltere'nin, yasaları ve düzenlemeleri üzerinde daha fazla kontrol isteği;
Göç: İngiltere'nin sınırlarını kontrol etme isteği;
Bütçe: İngiltere'nin, AB bütçesine yılda 19 milyar Sterlin ödeme yapması.
Kimler Ayrılmayı Destekliyor:
UKIP (İngiltere Bağımsızlık Partisi) AB'den çıkmak için bir kampanya yürütüyor.
Beş kabine üyesi de dahil olmak üzere Muhafazakar Parti milletvekillerinin neredeyse yarısı.
Eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, kampanyadaki en önemli figürlerden biri.
Bazı İşçi Partili milletvekilleri ve Kuzey İrlanda DUP (Demokratik Birlik Partisi).
Ayrılık Süreci Nasıl İşleyecek?
Lizbon Antlaşması'nın 50. Maddesine göre çıkış süreci, ayrılan devlet ve Birliğin karşılıklı görüşmeleri ile 2 yıllık bir süre içerisinde tamamlanır. Bu süre, tüm üye devletlerin olumlu fikri olmak şartı ile uzatılabilir.
29 Mart 2017 tarihinde İngiltere, Theresa May eşliğinde, çıkış sürecini 29 Mart 2019 tarihinde sonlandırmak üzere planladı.
Olası Sonuçlar ve Muhalif Fikirler:
İskoçya destekli Kuzey İrlanda % 55,8 kalma ve % 44,2 oranında ayrılma lehinde oy kullandı.
Bu rakamlar şöyle diyor; İskoçya ve Kuzey İrlanda, İngiltere ile mutabık değildir.
Olası Politik Problem:
İskoçya:
İskoç başbakanı Nicola Sturgeon, “ülkesinin geleceğini AB'nin bir parçası olarak gördüğünü" söyledi. Öyle ki son referandumda, oyların yüzde 55'inin Birleşik Krallık'da kalma yönünde olmasına rağmen, İskoçya bağımsızlığını ilan ederek AB'ye katılmak isteyebilir.
Sturgeon'a göre, İskoçya'nın yüzde 72 ile AB'de kalmayı tercih etmesiyle beraber, yeni bir referandum ile ülke bağımsızlığını ilan edebilir. Şu anda, İskoçya hiç istemeden, Avrupa Birliği'ni terk etmek zorunda gibi gözüküyor. Bu sebep ile referandum ihtimali söz konusu olabilir.
Kuzey İrlanda:
Kuzey İrlanda, yüz yıldan beri İngiltere'den ayrılmak için mücadele ediyor. Şimdilik, büyük ölçüde dağılmış ve silahlı faaliyetlerini sona erdiren IRA ile IRA'nın siyasi kanadı sayılan Sinn Féin partisi, Birleşik Krallık'tan ayrılmak için Kuzey İrlanda'nın çalışmalarını hızlandırdı.
Sinn Féin partisinin ulusal başkanı, bunun için sertçe konuştu ve İngiliz seçmeninin zorla Kuzey İrlanda'yı AB'den çıkardığını söyledi. ”İngiliz oyları Kuzey İrlanda'nın iradesine taş koydu. “
Bilimsel Araştırma ve Bütçe:
İngiliz bilim adamları, AB'yi terk etme kararının (Brexit) üniversiteler arası işbirliğine ve ortak bilimsel araştırma bütçelerine zarar verebilme ihtimali gerekçesi ile yanlış olduğunu söylüyorlar.
Eğitim:
AB'den ayrılmanın bir sonucu olarak, İngiliz öğrencilerin, Avrupa'yı görmesinin zorlaşmasıyla özgür ve yaratıcı dünya görüşünün zarar göreceğinden ve eğitim sisteminin zedeleneceğinden endişe edilmektedir.
Ekonomik:
Referandum sonrası sterlin dolar karşısında değer kaybediyor. Bu durum bazı tartışmalara konu olmaktadır.
Kapak görseli: http://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20180424IPR02423/brexit-eu-and-uk-citizens-rights-remain-ep-s-key-priority