Avrupa Birliği'nin Güncel Genişleme Paketi (2019)

13 Haziran 2019 15:00

Avrupa Birliği'nin Güncel Genişleme Paketi (2019)

 

Mevcut genişleme gündemi, Batı Balkanları ve Türkiye’yi kapsamaktadır.

Aday ülkeler olan Karadağ (2012), Sırbistan (2014) ve Türkiye (2005) ile katılım müzakerelerine başlanmıştır. Kuzey Makedonya 2005’ten, Arnavutluk da 2014’ten bu yana aday ülke statüsündedir. AB’ye katılım başvurusunu Şubat 2016’da sunan Bosna Hersek ve (İstikrar ve Ortaklık Anlaşması Nisan 2016’da yürürlüğe giren) Kosova, potansiyel aday statüsündedir.

AB’ye katılım sürecinin tamamlanması için aday ülkelerin belirlenmiş kriterleri yerine getirmesi gerekmektedir. AB’ ye katılım zorlu bir süreç olsa da uzun vadede başarılabilecek bir hedef olarak görülmektedir.

Sürecin ilerleyebilmesi için Birliğe katılıma aday olan ülkelerin, öncelikli olarak hukukun üstünlüğü, yargı reformu, yolsuzlukla ve organize suçlarla mücadele, güvenlik, temel haklar, işleyen demokratik kurumlar ve kamu yönetimi reformu ile ekonomik kalkınma ve rekabetçilik gibi temel konularda, hızla gerçek ve sürdürülebilir sonuçlar ortaya koyması gerekmektedir.

Güvenli bir genişleme politikası Avrupa Konseyi tarafından tüm Avrupa'yı ilgilendiren barış, istikrar, güvenlik ve ekonomik büyümeye yapılan jeostratejik bir yatırım olarak kabul edilmektedir. 


Bu kapsamda Komisyon tarafından hazırlanan yıllık rapor, Batı Balkanlar ve Türkiye'de hayata geçirilen reformlara ilişkin yıllık değerlendirmeyi ve tavsiyeleri içermektedir. 
 

İlgili rapora aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: 

2019 Communication on EU Enlargement Policy

 

Kaynakça: 

https://www.avrupa.info.tr/tr/news/2019-turkiye-raporuna-iliskin-temel-bulgular-9579

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-2752_en.htm