2019 AB'nin Genişleme Raporu: Türkiye'ye İlişkin Temel Bulgular

27 Haziran 2019 15:00

2019 AB'nin Genişleme Raporu: Türkiye'ye İlişkin Temel Bulgular

 

AB'nin 2019 Genişleme Paketi Raporuna göre, Türkiye AB müktesebatına sınırlı bir şekilde uyum sağlamaya devam etmiştir. Raporda, Türkiye'de, sermayenin serbest dolaşımı, kamu alımları, rekabet, bilgi toplumu, ekonomik ve para politikası ve dış ilişkiler alanlarında yaşanan bir dizi kilit hususla ilgili gerileme yaşandığı bildiriliyor.


Bununla birlikte, rapor Türkiye'de yaşanan bazı önemli gelişmelere değiniyor. Özellikle, şirket hukuku, trans-Avrupa ağları ve bilim ve araştırma alanlarında önemli gelişmeler yaşanmıştır. Ayrıca, Türkiye malların serbest dolaşımı, fikri mülkiyet hukuku, finansal hizmetler, iş ve sanayi politikası, tüketici ve sağlığı koruma, gümrük birliği ve finansal kontrol alanlarında iyi hazırlanmıştır.


Rapora göre, Türkiye iyi koordine edilmiş bir politikaya sahip olmalı. Bu nedenle rekabet, tarım, gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki güvenliği politikası, sosyal politika ve istihdam, çevre ve iklim değişikliği gibi alanlarda daha kapsamlı uygulamalaın yaratılmasını gerektiriyor.
Raporun Türkiye’ye olan tavsiyesine göre, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinde muktesebatın tüm alanlarda uygulanmasına daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Ayrıca, birçok alanda, düzenleyici otoritelerin bağımsızlığını güçlendirmek ve idari kapasitelerini arttırmak için müktesebatla uyumlu hale getirilmesi gerekiyor.

 

Kaynak: 2019 Türkiye Raporuna ilişkin temel bulgular: https://www.avrupa.info.tr/tr/news/2019-turkiye-raporuna-iliskin-temel-bulgular-9579?fbclid=IwAR2oCF4NMa4TyVLqRGMSb5XhJA79ImI5VIi4SHP-BfpAtWOPgZOKXZSUGuU

Etiketler

ab, genislemepaketi, turkiye