Yeni Nesil AB

29 Mayıs 2020 10:00

Yeni Nesil AB

Koronavirüs pandemisi tüm Avrupa kıtasına dünyadaki diğer birçok ülkeye olduğu gibi zarar vermiştir. En büyük hasarlardan biri sağlık sektöründe ve elbette ekonomide yaşanmıştır. Buna göre AB, Tek Pazarlarını onarmak, hayatları korumak ve bütçelerini kurtarmak için yeni yollar inşa etmek zorunda. Bu nedenle, AB'deki herkese ve küresel ortaklarına ulaşan etkili bir yanıt sağlamak için, Komisyon çeşitli araçları seferber etmektedir.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB ülkeleri Coronavirus pandemisinin yol açtığı ekonomik krizden kurtarmak için Yeni Nesil AB adlı 750 milyar Euro'luk bir yardım planı açıkladı. Yeni Nesil AB'nin temel amaçlarından biri, toparlanmanın tüm Üye Devletler için sürdürülebilir, eşit, kapsayıcı ve adil olmasını sağlamaktır.

Yeni Nesil AB, AB ülkeleri tarafından özellikle yeşil ve dijital geçişe yönelik olarak gerçekleştirilen reformlar ve yatırımlar için finansal destek sağlayacaktır. Buna ek olarak, AB ekonomilerinin geleceğe karşı daha dayanıklı ve daha hazırlıklı olmasına yardımcı olacaktır.

Yeni Nesil AB üç sütun altında toplanacak:

  • Üye Devletlerin krizden daha güçlü iyileşmesini, onarılmasını ve ortaya çıkmasını desteklemek,
  • Ekonomiyi başlatmak ve özel yatırımları harekete geçirmek,
  • Kriz derslerini öğrenmek ve Avrupa'nın stratejik zorluklarını ele almak.

Hepimizin bildiği gibi, İspanya ve İtalya, Koronavirüs krizi nedeniyle AB ülkeleri arasında en fazla sayıda ölüm ve ekonomik zararı gören ülkeler oldu. Bu teklife göre, İtalya 81,8 milyar Euro ve İspanya 77,3 milyar Euro alabilir. Ancak, Yeni Nesil AB önerisinin AB Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. Bunun için Komisyon, Haziran 2020'de yapılacak Liderler Zirvesi'ni beklemek zorunda.

Detaylı bilgi için: 

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/about_the_european_commission/eu_budget/1_en_act_part1_v9.pdf

Kaynaklar:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/SPEECH_20_941

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/factsheet_1_en.pdf

https://www.dw.com/tr/abden-salgın-sonrası-için-750-milyar-euroluk-plan/a-53588186