22 Şubat 2019 15:16
Uluslararası Anadil Günü'nün Arka Planı
Hindistan’ın 1947’de ayrılmasıyla Bengal eyaleti, baskın olan dinlere göre bölündü. Batı kısmı Hindistan'ın bir parçası olarak kaldı, bir kısmı da Doğu Bengal ve daha sonra da Doğu Pakistan olarak bilinen bir Pakistan eyaleti haline geldi. Ancak, Doğu ve Batı Pakistan arasında ekonomik, kültürel ve dilsel anlaşmazlıklar gibi sorunlar vardı ve bu anlaşmazlıklar 1948'de Pakistan hükümetinin Urduca'nın tek ulusal dil olması gerektiğini açıklamasından dolayı giderek arttı. Bu açıklamanın ardından, protestolar Pakistan'ın tamamında çoğunlukta olan Bengalce konuşan insanlar arasında başladı. Hükümet protestoları yasaklasa da Dakha Üniversitesi'nden birçok öğrenci ve diğer eylemciler 21 Şubat 1952'de ana dillerini kullanma hakları savunmak amacıyla büyük bir protesto düzenlediler. Bu protesto, birçok kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı.
Bir zaman sonra, 1956'da, Bengalce dili Pakistan'daki ulusal dillerden biri olarak kabul edildi. Ardından 1971'de "Bangladeş Kurtuluş Savaşı" yaşandı. Bu savaşın sonunda Bangladeş bağımsız bir ülke, Bengalce de bu ülkenin resmi dili oldu.
17 Kasım 1999'da UNESCO, anadil kullanımının önemini hatırlamak için 21 Şubat'ı Uluslararası Ana Dil Günü ilan etti. Dil dünya üzerinde yaşayan herkes için temel bir insan hakkıdır ve hayatlarımızda, hatıralarımızda, kültürel değerlerimizde ve kültürlerarası diyaloglarda hayati bir rol oynar. UNESCO, sürdürülebilir toplumlar için kültürel ve dilsel çeşitliliğe büyük önem veren bir kurum olarak kültürel çeşitliliğin ve kültürlerarası diyaloğun toplumsal barışı geliştiren en önemli unsur olduğuna inanır.
Kaynaklar ve ilgili linkler:
https://en.unesco.org/commemorations/motherlanguageday
https://en.ccunesco.ca/-/media/Files/Unesco/Blog/A-Brief-History-of-IMLD_EN.pdf?la=en
Etiketler
Anadil, 21Subat, unesco