UN75: "İstediğimiz Gelecek, İhtiyacımız Olan Birleşmiş Milletler"

23 Ekim 2020 12:00

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER HAKKINDA

Birleşmiş Milletler (BM), II.Dünya Savaşı'ndan sonra 1945'te uluslararası barış ve istikrara sağlanmasına yardımcı olması için kurulmuş küresel bir organizasyondur. BM'yi kurmanın temel amacı barışı korumak ve savaşın suiistimallerinden kaçınmaktır. BM'nin başlangıçta sadece 51 üye devleti vardı; bugün ise örgütün 193 üye ülkesi bulunmaktadır.

BM'nin çalışmaları dünyanın her köşesine ulaşmaktadır.  Tüm nesiller için daha güvenli bir dünya inşa etmek için oldukça geniş bir alanda çalışmalarını sürdürmektedir. Bunlar; sürdürülebilir kalkınma, çevre, mültecilerin korunması, afet yardımı, terörle mücadele, silahsızlanma ve silahların yayılmasını önleme, yönetişim, ekonomik ve sosyal kalkınma, uluslararası sağlık, kara mayınlarını temizleme, gıda üretimini genişletme, demokrasiyi geliştirme, insan hakları, cinsiyet eşitliği ve kadınların gelişimine katkıda bulunma gibi alanlardır.

Kısaca BM’nin Başarıları

Kuruluşundan bu yana, Birleşmiş Milletler aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok sayıda insani, çevresel ve barışı koruma girişimi gerçekleştirmiştir:

• 75'in üzerinde ülkede 90 milyon kişiye gıda sağlamak,

• 34 milyondan fazla mülteciye yardım etmek,

• 71 uluslararası barışı koruma misyonuna yetki verilmesi,

• İklim değişikliğini en aza indirmek için 140 ülke ile çalışmak,

• Yılda yaklaşık 50 ülkeye seçimlerinde yardımcı olmak,

• Dünyadaki çocukların yüzde 58'ine aşı yaptırmak,

• Anne sağlığı çalışmalarında yılda yaklaşık 30 milyon kadına yardım etmek,

• 80 anlaşma ve beyanname ile insan haklarını korumak.

UN75: "İstediğimiz Gelecek, İhtiyacımız Olan BM"

Bu yıl, değişim yaratmak ve geleceği birlikte şekillendirmek için tek küresel forum olan BM, 75. yıldönümünü kutluyor.

BM, öncelikleri tartışmak ve tüm nesiller için nasıl daha iyi bir gelecek inşa edebileceklerini tartışmak için 2020 yılının bir diyalog yılı olması gerektiğini vurguladı. . Bu nedenle, BM Genel Sekreteri # UN75 girişimini mevcut küresel zorluklar ve istediğimiz gelecek ile bugünkü durum arasındaki uçurum hakkında dünyanın en büyük tartışması olarak Ocak 2020'de başlattı.

BM, gençlik, sivil toplum, iş dünyası ve medya kuruluşlarıyla ortaklıklar kurdu ve hızlı ve kolay tamamlanması için bir dakikalık bir anket oluşturdu. Bu anketler ve diyaloglar sayesinde, tatbikat küresel kaygıların değerlendirmesini yapmak ve ne tür bir küresel işbirliğinin gerekli olduğu konusunda dünyanın dört bir yanından görüş almak için planlandı. Küresel zorlukların ele alınmasında BM'nin hangi rolü oynayabileceğini yeniden düşünmek amaçlandı.

Şimdiye kadar, tüm BM Üye ve Gözlemci Devletlerinde 1 milyondan fazla insan bir dakikalık ankete katıldı. Ayrıca tüm dünyada 82 ülkede 1.000'den fazla diyalog yapıldı. Buna ek olarak, 50 ülkeden 50.000, Edelman ve Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan bağımsız anketlere ve 70 ülkede yürütülen sosyal ve geleneksel medyanın yapay zeka analizinin yanı sıra tüm bölgelerdeki akademik ve politika araştırma haritalamalarına katıldı.

Bir dakikalık anketlerin sonuçları BM için çok büyük önem taşıyor çünkü sonuçlar dünyanın içinde bulunduğu bu kritik dönemde insanların görüşlerini, endişelerini ve fikirlerini temsil ediyor. Dahası, anketlerin sonuçları, oluşturulan öncelikler ve önerilerin en iyi şekilde nasıl ileriye taşıyacaklarına işaret ediyor.

Daha fazla bilgi için BM'nin resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz:

 https://www.un.org

Etiketler

birleşmişmilletler, barış