Dünya Nüfus Günü (11 Temmuz): Covid-19 Krizi ve Kadın Sağlığı

16 Temmuz 2020 12:00

 

“Bu Dünya Nüfus Günü'nde, cinsel ve üreme sağlığı hizmetlerini korumak, kadın ve kız çocuklarının sağlığını ve haklarını korumak ve cinsiyete dayalı şiddeti sonlandırmak için harekete geçelim. Salgın işimizi daha da zorlaştırdı, ama galip gelmeliyiz.”

António Guterres

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri

 

1989'dan beri her yıl 11 Temmuz Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Nüfus Günü” olarak kutlanmaktadır. Bugünün temel amacı, dünya üzerinde giderek büyüyen insan nüfusu ve bu nüfus artışıyla ilgili konuları ele almaktır. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'na (UNFPA) göre, bu yılki tema “COVID-19'a fren uygulamak: kadın ve kız çocuklarının sağlığını ve haklarını koruma” olarak belirlenmiştir.

COVID-19 salgını bir yüzyıldaki en büyük küresel halk sağlığı krizidir. Bu devam eden salgın halk sağlığını, ekonomileri, siyaseti ve tabii ki insan haklarını etkilemiştir. Dahası, spor, dini, siyasi ve kültürel olayların ertelenmesine ve iptaline de yol açmıştır. Ayrıca, birçok ülkede okullar, üniversiteler ve kolejler ülke çapında veya yerel olarak kapatılmış ve bu da dünyadaki öğrenci nüfusunun yaklaşık yüzde 98,5'ini etkilemiştir.

Virüs hakkında sosyal medyada ve kitle iletişim araçlarında yanlış bilgi verilmesi de insanlar üzerinde olumsuz etkiler yaratmıştır. Özellikle, yabancı düşmanlığı ve Çinli insanlara veya enfeksiyon oranlarının yüksek olduğu bölgelerden gelen insanlara karşı ayrımcılık vakalarında artış olduğu belirtilmektedir.

Ancak, pandeminin bir büyük sonucu daha var; hayat kurtaran cinsel ve üreme sağlığı hizmetlerine de erişim engellenmiştir. Son UNFPA araştırması, "karantina 6 ay boyunca sağlık hizmetlerinde büyük kesintilerle devam ederse, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki 47 milyon kadının, 7 milyon istenmeyen gebelikle sonuçlanan modern kontraseptiflere (gebelik önleyici ilaçlara) erişemeyebileceğini" vurgulamaktadır. UNFPA'nın araştırması bunlarla sınırlı değildir, rapor bize şunu da gösteriyor: “UNFPA'nın yereldeki programlarının kesintiye uğraması, 220 kadın sünneti vakası ve 2020 ve 2030 arasında önlenebilecek 13 milyon çocuk evliliği ile sonuçlanabilir". Pandemi devam ederse, bu karantina durumu kadınlar ve kızlar için en kötü eşitsizlikleri ve tabii ki diğer marjinal gruplara karşı ayrımcılığı derinleştirebilir.

Bu nedenle, bu yıl, 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü, pandemi sırasında kadınların ve kızların cinsel ve üreme sağlığı ihtiyaçları ve kırılganlıkları konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamıştır. "Dünya Nüfus Günü, bu yıl temasıyla, cinsel ve üreme sağlığı ve haklarının acil ve sürekli dikkat ve yatırım gerektiren önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulamaktadır".

 

Kaynaklar:

"Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) Salgın UNFPA Küresel Müdahale Planı"nı okumak için lütfen tıklayınız: https://www.unfpa.org/resources/coronavirus-disease-covid-19-pandemic-unfpa-global-response-plan

https://www.unfpa.org/events/world-population-day

https://www.un.org/en/observances/world-population-day

https://www.unfpa.org/news/putting-brakes-covid-19-safeguarding-health-and-rights-women-and-girls