ERC PRIME Youth ÇALIŞTAYLARI 8 EKİM 2020 -19 EKİM 2020

 

ERC PRIME Youth'un ilk bulguları, 8 Ekim 2020'de İstanbul Bilgi Üniversitesi AB Enstitüsü ev sahipliğinde düzenlenen bir çalıştayda paylaşıldı. “Radikalleşme ve Siyasal Aşırılık” konulu çalıştay, küresel mali kriz ve mülteci krizi tarafından kısıtlanan gençler arasında korku ve önyargının artmasıyla ilgili çeşitli konuları ele aldı. Yerli ve göçmen gençler arasında ortaya çıkan çatışmayla nasıl başa çıkılacağı ele alınması gereken kilit soruydu... Uluslararası üniversitelerden değerli meslektaşlarımız da Radikalleşme üzerine sunumlar yaptılar.

Université Paris Nanterre'den Prof. Constantina Badea'nın moderatörlüğünde Prime Youth Projesi araştırmacıları, konuk konuşmacılar ve davetli bir katılımcı grup ile kapalı olarak gerçekleştirilen çalıştayda tartışmaya ve beyin fırtınası yapıldı. Prof. Badea, projenin odak grubu olan Avrupalı ​​yerliler ve Müslüman gençlerle ilgili bir konuşma yaparak çalıştayın açılışını yaptı. Projenin Baş Araştırmacısı, Prof. Dr. Ayhan Kaya, her iki grubun da geçmişe, mitlere, anılara ve değerlere dayanan ayrı kültürel repertuarlarına sahip olduklarını belirterek devam etti: “Yerli gençler homojenlik, yerlicilik ve tarihsel devamlılığı referans alırken, Müslüman gençler kendilerine kutsal kitabın verdiği yolu izleyerek iyi insan olmak istiyorlar” dedi.

 

Kaya: “Anahtar Cevap Ortak kültürel repertuardır”.

Prof. Badea'nın hem yerli hem de Müslüman kökenli Avrupalı ​​  gençler arasındaki radikalleşmenin sosyal psikolojik yönlerini dile  getirmesinin ardından, Prof. Kaya, soruyu şu şekilde yeniden  şekillendirdi: “Bu grupların diyalog kurabilmeleri için birbirleriyle  iletişim kurmaları nasıl mümkün olur ”. Ona göre cevap, her iki grup tarafından sosyal olanı tekrar tanımlamak için kullanılabilecek ortak bir kültürel repertuar bulmaktır. Ardından şunları ekledi: “Geçmişe dönük geçmişten öğeler getirerek bu ortak kültür repertuarını sunmak muhtemelen mümkün değildir. Daha çok konsantre olmamız gereken gelecek: onları bir arada tutan gelecek; birlikte çalışmak için ileriye dönük bir fikir. Ve ayrıca bu grupların bir arada tutunabilmeleri için umut da gerekli hale geliyor... "

Ortak kültür repertuarının oluşumuyla ilgili olarak Prof. Kaya, bunun kısaca müzik, sanat, mutfak, dans ve popüler kültür yoluyla oluşturulabileceğini belirtti. “Her iki grup üyelerinin bir araya gelip rekabet edebildiği, diyalog kurabileceği, konuşabileceği ve iletişim kurabileceği, günlük yaşamdaki ayrımcılık, yabancılaşma, dışlanma deneyimlerini aktarabileceği yerlerin dans sahneleri, rap, grafiti, gastronomi atölyeleri ve benzeri mekânlar olduğunu” söyledi.

Prof. Kaya'nın sözlerinde vurguladıkları arasında “yerellik” de var. Radikalleşmenin çaresinin de yerellikten geçtiğini söyledi. Bunun başlıca nedeni, radikalleşmenin estetikleştirilmesi, rekabet, şiddet ve radikalleşme gençlik gruplarının motivasyonlarını ve enerjilerini müzik, sanat, popüler kültür, mutfak vb. yoluyla yerel düzeyde yeniden kanalize etme yöntemi olmasıdır. Her şey yerellikle ilgili.

 

Bourguignon: “İslamofobi ile yüzleşmek İslam ile daha güçlü bir özdeşleşme yaratır”

Université de Lorraine Metz'den David Bourguignon, "İslamofobiden Komüniteryanizme: Fransız ve Müslüman kimlikleri arasındaki dinamik" başlıklı sunumunda, Müslümanların gündelik hayatta İslamofobi ile karşılaştıklarında İslam ile daha güçlü bir özdeşleşme oluşturduklarına dikkat çekti. Ancak, bunun illa ki yurttaşlık anlamında daha az Fransız, daha az Alman, daha az Hollandalı veya daha az Belçikalı olmaları anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi. Bu anlamda, Müslümanların kendi grup kimliklerini tekrar onaylayabilecekleri etno-dini derneklere bağlılık oluşturmalarına izin verme ihtiyacına vurgu yaptı.

Bourguignon "Ayrıca, Müslümanların cami gibi Müslüman kuruluşlarla olan ilişkilerinin sivil ve sosyal uyum önünde bir engel olmadığını, aksine sivil ve sosyal uyum için bunun bir ihtiyaç olduğunu görmelerini sağlamak için toplumların çoğunluğunu eğitmemiz gerekiyor" diye de vurguladı.

Prof. Kaya, Bourguignon’un Müslümanların kuruluşlarla olan ilişkileriyle ilgili sözlerini takdir edenler arasındaydı. "Müslümanların dini-kültürel derneklerle bağlantısının, uyumun önünde bir engel olmadığını da sözlerine ekledi. Kriz zamanlarında kendilerini daha güçlü ve dirençli hissetmeleri için gereken sosyal sermaye, dayanışma ve korumayı sağladıkları için uyuma daha çok yardımcı oluyor” dedi.

 

Bir bağımlılık biçimi olarak ideolojik saplantı

New York Üniversitesi Abu Dabi'de Psikoloji bölümü Yrd. Doç. Dr. Jocelyn J. Bélanger, şiddet içeren aşırılığın “ideolojik saplantı” tarafından yönlendirildiğini öne sürdü. Bu anlamda ideolojik saplantının, haklarından mahrum kişilerin sosyo-ekonomik ve nostaljik yoksunluklarının üstesinden gelmek için tercih ettikleri bir bağımlılık biçimi olduğunu açıkladı. Buna göre, İslamcı gençlik ve yerli gençler de yabancılaşmalarını, kimlik kaybı, dışlanma duygularını, ayrımcılığa ve haksızlığa uğramalarının bedeli olarak ideolojik saplantılara başvurabilirler.

Bélanger, insanlarda radikalleşmeyi azaltmak için karşı anlatı kullanmanın işe yaramadığını da belirtti. Ona göre, onların motivasyonlarını ve enerjilerini aşırılık ve şiddetten uzaklaştıracak yerler ve mecralar bulmalıyız.

Çalıştay daha sonra sosyal kimlik konusuna odaklanan Sharjah Amerikan Üniversitesi'nden Dr. Jais Adam-Troian'ın sunumuyla devam etti.  Sosyal kimlik ile politik davranış arasındaki bağlantı iyi kurulmuş olmasına rağmen, mevcut kanıtların çoğunlukla öz bildirim verilerine dayandığına dikkat çekti. Dr. Adam-Troian, bu bağlamda 2017 ve 2020 yılları arasında ABD'de gerçek hayattaki protesto sayılarıyla ilgili konuyu ele almak için meslektaşları ile yürüttüğü araştırmasını anlattı. Dr. Adam-Troian, “kitleleri harekete geçirmek için sosyal medya paylaşımlarında yer alan üçüncü çoğul zamir ‘Biz’i kullanmak, ilk tekil zamir olan ‘Ben’ i kullanmaktan çok daha başarılıdır. Sağcı popülist hareketlerin başarısı budur” dedi.

Ayrıca Prime Youth'un ilk bulgularını paylaşmak üzere AB Enstitüsü’nden Dr. Ayşe Tecmen ve Dr. Aysenur Benevento da sunum yaptı. Dr. Tecmen, AB’nin radikalleşmenin söylemini tartışırken, Dr. Benevento, değerler analizine dayalı olarak projenin araştırma verileri hakkındaki ilk gözlemlerini paylaştı.

 

Popülizmi ve radikal ifade biçimlerini ne oluşturur? 

BİLGİ PRIME Youth çalıştay dizisinin ikincisi 19 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirildi. AB Enstitüsü, ikinci bölümde Alman meslektaşlarını ağırladı. Prof. Thomas Faist'in moderasyonuyla değerler, stereotipler ve diğer temel nedenler tartışıldı.

Mevcut siyasi, sosyal ve ekonomik bağlamda önemli krizlerin vurduğu Avrupa Birliğinde, gençler arasında korku ve önyargının artmasına daha fazla dikkat çekmek gerekiyor. Yerli veya göçmen kökenli olmalarına bakılmaksızın, bazı genç gruplar sanayisizleşme, izolasyon, inkar, aşağılama, güvencesizlik, güvensizlik ve anomi gibi küreselleşme kaynaklı tehditlere karşı tepkilerini göstermek için radikal duruşlar sergiliyor. Bunlar, “öteki” ni kültürleştiren ve damgalayan söylemlere karşı özellikle savunmasız olan sosyal gruplardır. Avrupa'nın her yerinde, bir dizi yerli genç grup sağ popülizme doğru kayarken, bir dizi Müslüman gencin İslami radikalizme doğru yöneldiğini görmek mümkündür. Bu grupların ortak paydası, ileriye değil geriye hareket etmeleri  ve radikalleşmeye meyilli olmaları.

Avrupalı ​​gençlik arasındaki radikalleşmenin sosyo-ekonomik, politik ve psikolojik yönlerini keşfetmek bu durumda oldukça önemlidir. Bu anlamda çevrimiçi “Radikalleşme ve Nativizm” çalıştayı değerli meslektaşların katkılarıyla aynı toplumlarda popülist söylemi ve radikal İslamcı biçimin neyin yarattığı sorusu üzerine verimli bir tartışma içerisinde gerçekleştirildi.

Çalıştayın moderatörlüğünü, projenin bilimsel danışmanlarından biri olan Bielefeld Üniversitesi'nden Prof. Thomas Faist üstlendi. Prof. Faist, 19. yüzyılın sonlarında ABD'de yerlilerin Sosyalist ve Katoliklerden aldıkları tehditler ile PRIME Youth araştırma projesinin benzerliklerinden ve öneminden bahsederek çalıştayı sıcak bir karşılama konuşmasıyla açtı.

Çalıştay Projenin Baş Araştırmacısı Prof. Dr. Ayhan Kaya'nın sunumuyla devam etti. Prof. Kaya, hoşnutsuzluklarını etnik köken, kültür, din, miras, homojenlik, özgünlük, geçmiş, cinsiyet ve ataerkillik aracılığıyla ifade etme eğiliminde olan yerli Avrupalı ​​gençler ve Müslüman kökenli gençler arasındaki sosyal, ekonomik, politik ve psikolojik radikalleşme kaynaklarını inceledi.

 

AB’nin radikalleşme söylemi

Çalıştayın ilk oturumunda, Proje Uzman Araştırmacısı Dr. Ayşe Tecmen, “AB’nin Radikalleşme Söylemi: Karşı Tedbirlerle Söylemsel Radikalizmin Formülasyonunu Yeniden Yapılandırmak” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Radikalleşmeyi ve bunun önlenmesini AB’nin terörle mücadele stratejisinin temel direği olduğunu belirtti. İşbirliği yöntemlerini ve önleme stratejilerinin artmasını izleyerek, AB’nin radikalleşme söylemini AB stratejileri ile sosyal ve kültürel gelişmeler arasındaki etkileşime odaklanan bir söylem-tarihsel yöntem ile analiz etti. Bu, AB'nin esas olarak siyasi ve kamusal tartışmaları etkileyen iç ve dış dinamiklere tepki verdiğini göstermiştir. Dr. Tecmen, AB’nin söyleminin radikalleşmeden terörizme doğru tırmanmasının temel öncül olduğunu, ancak 2010’ların ortalarında radikalleşmeyi tetikleyen bireysel sosyoekonomik ve psikolojik faktörleri kısmen ele almak için radikalleşmenin "temel nedenlerinin" ortaya çıktığını kaydetti.

 

Analizi yönlendirmek için değerleri kullanma            

Projenin bir diğer araştırmacısı Dr. Ayşenur Benevento, anlatıların amaçlı olduğunu savunarak bunun kendimizi sosyal ve politik çevreyle bağlantı kurma veya koparma ya da olayların nasıl olması gerektiğine dair farklı görüşler önermek için kullandığımızı belirtti. Dr. Benevento, bu tür araştırmaları yürütmek için değer analizinin neden önemli olduğunu açıkladı. Değerler analizinin, değerlerin bireylerin anlatılarına rehberlik ettiği fikrine dayandığını iddia etti. İnsanlar kendilerini diğer kültürlerin bir parçası olmak veya onlardan farklı kılmak için kendi kültürlerinin mevcut değerlerini yorumlar, benimser ve değiştirirler. Anlatılar üzerinden değer yargılarını karşılaştırmak için daha geniş bir süreç de vardır. PRIME Youth projesi kapsamında, temsil edilen anlatılar dört ülkede yerli / Müslüman statüsündeki gençler aracılığıyla incelenmesine, araştırma ekibinin insan grupları arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları analiz etmesine ve karşılaştırmasına olanak tanıyacaktır.

 

Çatışmaya ve ayrımcılığa yol açan insanları stereotipleşmemesine dikkat etmek

Lisa Kiefer (Projekleiterin Aktion Gemeinwesen und Beratung e.V.) Almanya'daki okullarda uygulanan CleaRTeaching adlı projelerinin uygulama yöntemini anlatan bir sunum yaptı. Okullarda radikalleşmeyi önlemeyi ve demokratik tutumları güçlendirmeyi amaçlayan projenin bulgularını paylaştı. Öğretmenlerin, öğrencilerin kültürel şüphe, İslamcılık veya İslamofobi de dahil olmak üzere geliştirebilecekleri endişelerini ve sorunlu duruşları gördüklerini belirtti. Radikalizmin doğrusal olmayan doğasını varsayarsak, "çatışmaya ve ayrımcılığa yol açan insanları stereotipleştirmemeye dikkat etmeliyiz" dedi. Kiefer ayrıca gençler arasındaki kutuplaşmayı ve hem Selefi aşırılığın hem de aşırı sağ aşırılığın yükselişinden bahsetti. Erken yaşta başlatılan izlenen ve yapılandırılmış süreçlerin bu grupların gerilimlerinden kaynaklanan saldırıları ve çatışmaları önleyebileceğini savundu. Bu nedenle, okullar ve ders dışı ortaklar olası radikalleşme göstergelerine duyarlı hale getirilebilir.

 

Bir Alman örneği: Aşırılık yanlısı bir bakış açısıyla ortak mücadele nasıl açıklanır

Çalıştayın son konuşmacısı olarak, Bielefeld Üniversitesi, Disiplinlerarası Çatışma ve Şiddet Araştırmaları Enstitüsü'nden Denis van de Wetering, 2015 ile 2016 yılları arasında 18 eski aşırı sağcı Alman erkekle yaptığı görüşmelerden elde ettiği bulguları sundu. “Görüşmelerde, eski aşırı sağ kanat erkekler, üstleri / astları zorlayan etkileşimler tarafından geri püskürtüldüklerini belirttiler” diye özetledi. Şiddet eylemlerine aşırı sağcı erkekler arasında baskınlık sağlamak üzere iç düzen mücadelesi yaşandığını açıkladılar. Ayrıca, kavgalara fiziksel ve duygusal katılımın, aşırı sağcı sosyal düzen içindeki önemini belirlemek için gerekli olduğuna dair başka bir bulguya dikkat çekti. Ayrıca ortak mücadelenin, meydan okumada karşılıklı güven ve bütünlük yarattığını belirtti. Bu durumda dayanışma, başkalarını incitmeye karşı sosyal normları geçersiz kılar ve şiddeti meşrulaştırır.

 

Özetle Prime Youth Projesi

PRIME Youth, "Popülizm Çağında Yerlilik, İslamofobizm ve İslamizm: Avrupa’da Sosyo-Ekonomik ve Politik Olanın Kültürleştirilmesi ve Dinselleştirilmesi" dir. Proje, küresel mali kriz ve mülteci krizi olmak üzere iki önemli krizle karşı karşıya olan Avrupa Birliği'nin mevcut siyasi, sosyal ve ekonomik bağlamını analiz ediyor. Bu krizler, özellikle “ötekini” kültürleştiren ve damgalayan söylemlere maruz gençler arasında korku ve önyargının artmasına yol açtı.

Yerli veya göçmen kökenli olsun, 18 ila 30 yaş arası gençler PRIME Youth'un odak noktasıdır. Avrupalı ​​gençler arasındaki radikalleşmenin sosyo-ekonomik, politik ve psikolojik yönlerini keşfederken, projenin ana sorusu şudur: Nasıl ve neden bazı Avrupalı ​​vatandaşlar, ulusal ve Avrupa bağlamlarında mevcut siyasi, sosyal, ekonomik ve sosyal politikalardan hoşnutsuzluklarını ifade etmek için popülist ve İslamofobik bir söylem üretirken, aynı toplum içinde Müslüman geçmişe sahip göçmen kökenli toplulukların bazı üyeleri, özcü ve radikal bir İslamcı söylem biçimi oluşturuyorlar?

Hem ulusal hem de uluslararası alanlarda ortaya çıkan İslamofobi ve İslamcılık arasındaki ilişkiyi anlamak ve açıklamak için Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda'daki yerli gençlerle ve Türk ve Fas kökenli gençlerle derinlemesine görüşmeler yapılmaktadır. Bu proje, İstanbul Bilgi Üniversitesi AB Enstitüsü tarafından 2019-2023 yılları arasında yürütülecektir.