Avrupa BİLGİ Akademisi

“Avrupa’da Radikalleşme, Popülizm ve İslamofobizm” 

AB Enstitüsü Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) işbirliği ile 24-25-26 Mayıs 2021 tarihlerinde Avrupa BİLGİ Akademisi: “Avrupa’da Radikalleşme, Popülizm ve İslamofobizm”  isimli çevrimiçi bir program gerçekleştirdi. Programda Avrupa Birliği ülkelerinde özellikle Küresel Finansal Kriz ve Mülteci Krizi ile birlikte giderek artan radikalleşme biçimleri üzerine düşünmek ve popülizm, İslamofobizm, İslamizm konuları analitik bir yaklaşım şekliyle ele alındı. Bu çerçevede, radikalleşmeye neden olan sosyo-ekonomik, politik, psikolojik ve coğrafi unsurların neler olduğu konuları üzerine düşünüldü.

 

Yoğun ilgi gören program Hamburg Protestant University or Social Work and Deaconry Öğretim Üyesi Dr. Yaşar Aydın'ın Avrupa’da Toplumsal Kutuplaşma isimli dersiyle başladı ve Avrupa’da İslami Radikalleşme dersiyle BİLGİ AB Enstitüsü Uzman Araştırmacısı Dr. Metin Koca'nın sunumuyla devam etti. Avrupa Bütünleşmesi ve Türkiye konusuyla programa katılan Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Senem Aydın-Düzgit'in akabinde ise Prof. Dr. Ayhan Kaya Geçmişten Günümüze Avrupa: Söylenceler, Kimlikler ve Bütünleşme dersini gerçekleştirdi.

 

Son gün ise Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Evren Balta'nın Avrupa’da Sağ Popülizmin Yükselişi konusunu tartıştı. BİLGİ AB Enstitüsü Uzman Araştırmacısı Dr. Ayşenur Benevento'nun Avrupa’da Toplumsal Dışlanmanın Sosyo-Psikolojik Dinamikleri üzerine konuşması ile son bulan programda ayrıca her üç günde de DAAD Okutmanı Dr. Deniz Güneş Yardımcı Göç üzerine filmleri gösterimleri gerçekleştirerek katılımcılarla üzerine tartışma gerçekleştirdi.

 

Tüm programı AB Enstitüsü Youtube hesabında izleyebilirsiniz: www.youtube.com/BilgiEI