9 Mayıs Avrupa Günü Kutlu Olsun!

9 Mayıs 1950 tarihinde Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Avrupa'da savaşın sonra ermesi ve savaş tehlikesini bitirebilmek amacıyla bir birlik kurma ve birlikte yönetme düşüncesini açıkladığı tarihtir. Birliğin barışçıl ilkelerle kalıcı şekilde kurulmasının gerekliliğini açıkladığı, organize bir Avrupa kurmak gayesiyle getirdiği kanun teklifi "Schuman Bildirisi" olarak tanımlanmıştır. Bugün Avrupa Birliği olarak kabul ettiğimiz kurumun temeli olarak görülen bu gün 1985 yılında Milan'da yapılan Zirve sonrasında 9 Mayıs, "Avrupa Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.

2019 ve 2021 yılları arasında Türkiye'de Avrupa Çalışmaları Akademik Ağı (A-NEST)* Sekreterya görevini üstlenen AB Enstitüsü A-NEST üyeleri ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve ve Başkan Yardımcısı Elçi Müsteşar Elefteria Pertzinidou'nun 9 Mayıs mesajları ile Avrupa Gününü kutladı.

 

*A-NEST, Avrupa Çalışmaları alanında çalışan akademisyenlerinin akademik çalışmalarında, AB-Türkiye ilişkilerinde fikir alış verişi yapmalarını, konferanslar, çalıştaylar, seminerler düzenlemelerini, ilgili haberler, duyurular ve yayınlar paylaşmalarını sağlayan ve AB Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen bir platformdur.