AB Enstitüsü Webinar Serisi Kış Programı

 

AB Enstitüsü, Kış ayı webinarları serisi Aralık ve Ocak aylarında devam etti. 3 Aralık tarihinde “İstanbul Sözleşmesi ve Kadın Hakları” konusu ile İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama Ve Araştırma Merkezi Uzman Araştırmacı Gökçeçiçek Ayata ile gerçekleştirildi. AB Enstitüsü Proje Yöneticisi Aslı Aydın-Sancar moderatörlüğündeki webinar 5 Aralık Kadın Hakları Günü kapsamında yapıldı. 5 Aralık’ın öneminden bahsedilerek açılışı yapılan program, Kadın Hakları kavramının nasıl ortaya çıktığı, toplumun yüklediği cinsiyetçi roller ve medyada kadının sunumu ile devam etti. İstanbul Sözleşmesine de değinilen programda, sözleşmenin anlamı ve neleri kapsadığı anlatıldı. Son dönemde İstanbul Sözleşmesinin yarattığı tartışmalara da değinilen programda sözleşmenin uygulanmasındaki problemler, nedenleri ve Dünya’da getirdiği ses üzerine de konuşuldu. 

 

 Aralık ayının ikinci webinarı ise BİLGİ Göç Merkezi Müdürü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Uyan-Semerci ile “Dünya Göçmenler Günü’ne Dair” konusuyla 17 Aralık’ta yayınlandı. 18 Aralık Uluslararası Dünya Göçmenler Günü kapsamında gerçekleştirilen webinarın moderasyonunu ise AB Enstitüsü Uzman Araştırmacısı Fatma Yılmaz Elmas yaptı. İnsan Haklarına vurgu yapılarak göçmenlerin katkılarından bahsedilen webinar ile son zamanlarda bu katkıların daha az görünür olması anlatıldı. Göç politikaları ve göçmen algılarına değinilen programda pandemi süreci ve bu sürecin göçmenler üzerine etkisinden bahsedildi.  Son söz olarak herkesin kendi göçmenlik hikâyeleri üzerine düşünülmesinin kıymetinin anlatıldığı webinarda, insanların sosyal varlık olarak diğerlerine duyulan ihtiyaçtan bahsedildi. 

 

Seri 7 Ocak’ta Queen’s University Belfast Öğretim Görevlisi Dr. Gülseli Baysu ile “Göç Psikolojisiyle Yaşamak” konusuyla devam etti. Özellikle çocuk ve ergenlerin göç sonucu yaşadıkları deneyimlere değinilen program Kuzey Avrupa ülkelerine göç eden göçmenlerin çocuklarına ve torunlarına ve onların eğitim başarılarına odaklandı. Baysu, yaptığı araştırma sonuçları ve analizlerinden bahsederek göçmen çocukların eğitim konusunda neden daha başarısız olduklarını açıkladı. Aile eğitimi, eğitim sistemi, etnik ayrımcılık gibi faktörlerin çocuğun tüm eğitim hayatını etkilediği sonuçlarını bulduğu çalışmasından bahsederken yaptıkları deneysel çalışmaları ve psikolojik sonuçlarını anlattı. Yapılan araştırmaların olumlu sonuçlarını da anlatan Baysu, yerli arkadaşların okul başarılarını arttığını söyledi. Göçün olumlu yanlarından da bahsedilen webinarda iki kültürle yaşamak ve iki dilin avantajları anlatıldı. Baysu, bu olumlu durumdan nasıl dezavantajlı durumuna geçildiğini, göçün avantajlı olma durumuna nelerin engel olduğunu araştıran çalışmasını anlattı.

 

Kış webinar serisi 21 Ocak’ta Yapım Ortağı ve Araştırmacı Özcan Geçer ve Yönetmen ve Yapımcı Hakan Aytekin’in “EnstANtane” isimli belgeselleri üzerine Bir Fotoğraftan Göç Belgeseli konusuyla sona erdi. AB Enstitüsü DAAD Okutmanı Deniz Güneş Yardımcı’nın moderasyonluğundaki program Avrupa’daki Süryani Diasporasını anlatan belgesel filmin tanıtımıyla başladı. Filmin Yönetmeni ve Yapımcısı Hakan Aytekin filmin başlama hikâyesini anlatırken EnstANtane’nin bir devam filmi olduğundan bahsetti. Süryani kültürü ile ilgili çektiği ilk belgesel sonrası Süryani dili üzerine çektiği bir diğer belgeselin de olduğunu anlatan Aytekin, gördüğü bir fotoğraf üzerine bu üçüncü film olan diaspora hikayesini anlatan belgeseli çektiğini söyledi. Süryani kültürünün yok olmaya başlaması ve gittikleri coğrafyaya karışmış bir kültür olduğundan bahsedilen webinarda Yapım Ortağı ve Araştırmacı Özcan Geçer ise belgeselin kaynak arayışı sürecinden bahsederken belgesel yapmanın zorluklarını anlattı. 3 ayrı ülke ve 12 şehirde çekilen belgesel filmiyle ilgili “Bu film göç eden herkesi temsil edebilir” diyen Aytekin, çektikleri filmi evrensel duyguyla izletmeyi çabaladıklarını söyledi. Filmle ilgili geri bildirimleri anlatan Geçer ise az bulunan bir proje olması sebebiyle karşılaştıkları yüksek ilgiden bahsetti. Ulusal ve uluslararası birçok festivallerde gösterilen EnstANtane Ocak ayında Barcelona film festivalinde müzik tasarımı, en iyi hikâye ve en iyi yabancı film belgesi dallarında ödül aldı.

EnstANtane belgeselini izlemek için: Link: https://vimeo.com/480006439 Şifre: AN_MAU_2020

Tüm Kış Serisi Webinarlarını izlemek için tıklayınız