Kültür Politikası Nedir?

Dec. 27, 2018, 3:06 p.m.

Kültür Politikası Nedir? 


UNESCO’nun kültürel politika tanımı; “yerel, ulusal, bölgesel veya uluslararası düzeyde kültüre odaklanan, bireylerin, grupların kültürel ifadeleri üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olacak şekilde tasarlanan, kültürel faaliyetlerin, malların ve hizmetlerin yaratılması, üretimi, yayılması, dağıtılması ve toplumların bu alanlara özgürce erişimini de kapsayan bir yönetim çeşididir”.(1)
Genel olarak kültür politikası, kültür ve sanatla ilgili hükümet planıdır. Dolayısıyla kültür politikası, hükümetler için bir yönetim anlayışıdır aynı zamanda. Bir hükümetin mali kaynaklarını kültür ve sanat alanlarına nasıl harcayacağının da bir göstergesidir.
Kültürel politika oldukça geniş bir alandır; müzeler, görsel sanatlar, sahne sanatları, senfonik, oda ve koro müziği, caz, modern dans, opera ve müzikal tiyatro, doğal miras, somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunması, beşeri bilimler gibi her türlü kültür ve sanat ögesini içermektedir.

 

Okuma Önerisi: Cultural Policy in Turkey – National Report- https://rm.coe.int/1680643ad2

 

Kaynakça:

[1] Basic Texts of the 2005 Convention on the Protection and Promotion of the Diversity of Cultural Expressions. Edition: 2013. Unesco. From: http://unesdoc.unesco.org/images/0022/002253/225383E.pdf

Kapak görseli: https://en.unesco.org/creativity/news/building-indonesias-cultural-policy-2005-convention

Tags

unesco, politika, kültür, kültürpolitikası