Kültürel Miras

Dec. 13, 2018, 4:32 p.m.

Kültürel Miras

Kuşaktan kuşağa aktarılarak gelen her türlü eserler ile değerler “kültürel miras” olarak adlandırılır. Harrison, kültürel mirası bir ‘objeler, yerler ve gelenekler’ (Harrison, 2013) bütünü olarak tanımlar.  Kültürel miras ve tarih birbirini besleyen iki olgu olarak, toplumların tarihini, geleneklerini ve hafızasını da yansıtır. Farklı kültürel değerlerin anlaşılmasını, farklı toplumların birbirleri arasındaki diyaloğun deneyimsel pratiklerle birlikte gelişmesine de yardımcı olur.

Kültür mirası, geçmiş ile geleceği de birbirine bağlar. Bu bağlamda, toplumsal belleğimizi de somutlaştırır ve deneyim bazlı pratikler yoluyla mirasın kuşaktan kuşağa aktarılmasına olanak tanır. Bu nedenlerle birlikte yaşadığımız bu toplumların/grupların kültürel miraslarının tespit edilip-belgelenmesi, hakkında detaylı araştırmalar yapılması ve kayıt altına alınması bu mirasın yaşatılması açısından çok önemlidir.

Kültürel mirası korumak ve yaşamak için kültürel zenginliğimizi gelecek nesillere aktarılmasını sağlamalıyız. Bunun için de sahip olduğumuz zengin medeniyet birikiminin toplumun tamamının “ortak mirası” olduğu düşüncesiyle hareket edilmesi ve kültür varlıklarının korunması için çalışmalara daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Genel anlamda kültürel miras kavramı iki ayrı alt başlıkta ele alınabilir.

Somut Kültürel Miras; yapıları, tarihi mekanları ve anıtları içine alan ve gelecek nesillere aktarılmak üzere korunması gereken eserlerin tümünü kapsar. Örneğin, arkeolojik alan ve eserler, tarihi mekanlar, mimari yapılar gibi somut eserler vb.

Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM), toplumların geçmişten günümüze dek gelen  kültürel ifadeleri ve geleneklerini kapsar. Bunlar arasında sözlü gelenekler, sahne sanatları, toplumsal törenler, bayram ritüelleri, doğa ve evren ile ilgili bilgi ve uygulamalar ve geleneksel el sanatları bulunmaktadır.

 

Miras alanında daha detaylı örnekler için CoHERE projesinin raporlarının bulunduğu websitesini inceleyebilirsiniz: 

Raporlar: http://cohere-ca.ncl.ac.uk/#/grid

CoHERE Projenin sayfası: https://research.ncl.ac.uk/cohere/

 

Kaynakça

  • Harrison, R. (2013). Heritage: Critical Approaches. Abingdon: Routledge.
  • What is Intangible Cultural Heritage?

https://ich.unesco.org/en/what-is-intangible-heritage-00003

Tags

kültürmirası, miras, kültür