April 2, 2020, 5 p.m.
Hepimizin bildiği gibi, Wuhan'da başlayan Covid-19 pandemisi tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılmış durumdadır. İlk olarak Asya ülkeleri, ardından Avrupa, Avustralya, Afrika ve Amerika gibi birçok kıtada da tespit edilen virüs vakaları milyonlarca insanın enfekte olmasına ve çok sayıda kayıplar yaşanmasına neden olmaktadır.
İnsandan insana çok hızlı bir şekilde bulaşan bu virüs, toplumun her kesimini de ciddi anlamda etkilemiş durumdadır. Virüsün doğrudan insan sağlığı ve hayatını tehdit ediyor olması bu krizin ciddiyetini gözler önüne sermektedir.. Bu durum, toplumsal tedirginlik ve panik halini de büyük oranda tetiklemektedir.. Virüse karşı bir aşı ya da ilacın henüz bulunmamış olması da insanlardaki korku ve endişeyi arttırmaktadır. Covid-19’un yayılmasını engellemek için insanların günlük hayat tarzlarını çok sıkı bir şekilde değiştirmesi, çalışma koşullarının evden çalışma sistemine çevrilmesi, birçok kurumun çalışma politikalarını değiştirmesi, öğrenim çağındaki çocuklar ve gençlerin evden öğretime geçmesi gibi birçok konuda radikal bir değişim gerektirmiştir.
Birçok ülke virüse karşı hızlı bir önlem alır ve politikalarını belirlerken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise virüse karşı “müdahalesizlik” stratejisini izleme kararı almıştır. Ancak virüsün hızla yayılması üzerine gelen eleştiriler neticesinde bu kararından vazgeçmek durumunda kalmıştır.
AB üye ülkeleri içerisinde ise özellikle İtalya, Covid-19 salgını nedeniyle çok sayıda kayıp yaşadı ve yaşamaya da devam ediyor. Bu durumun zaten sıkıntıda olan ekonomisinin daha da borçlanmasına ve bütçe açığına sebep olacağına kesin gözüyle bakılmaktadır.
Covid-19 salgının Avrupa’daki merkezi olarak görülen İtalya, salgın nedeniyle oluşan ekonomik zorluklarının üstesinden gelmek için AB ortaklarına “krizden çıkmak için beraber borçlanalım” çağrısı yapmıştır(2). İtalyan hükümeti bugün kısaca “Corona Bonds” olarak adlandırılan ortak bonoların piyasaya sürülmesi ile AB ülkelerinin koronavirüs salgınının neden olacağı ekonomik krizi birlikte aşmaları önerisinde bulunmuştur ancak bu öneriye AB’nin Akdeniz kanadı olan ülkelerin yanı sıra Slovenya, Belçika, Lüksemburg ve İrlanda destek verirken Almanya, Hollanda, Avusturya ve Finlandiya gibi ortak ülkeler destek vermekten uzak oldukları bilinmektedir. İtalya’nın halihazırda var olan borçlarının Covid-19 krizi sonrasında daha da artacak olması birliğin mali gücü yüksek ortaklarını tedirgin etmektedir.
Bu durum da, AB gibi bir birlik için siyasi bir kırılma tehdidini de beraberinde getireceği tartışmalar arasındadır. AB üye ülkeleri arasında Covid-19 kriziyle ekonomik anlamda ortak bir mücadeleye girme konusunda anlaşma sağlanamaması özellikle İtalya ve İspanya tarafından eleştiriyle karşılanmıştır. Çin, Rusya, Küba gibi birlik dışı ülkeler tıbbi malzeme ve doktor desteği gönderirken, birlik üyesi ülkelerden henüz destek göremeyen İtalya ve İspanya’da toplumun birliğe bakış açısı yeniden şekillenmektedir. Bu durum karşısında salgın süreci aşıldıktan sonra İtalya ve İspanya'nın birlikten ayrılarak yola devam etme kararı alabileceğine dair söylentiler başlamıştır.
AB içinde fikir ayrılıklarına yol açan bu krizin birlik olarak nasıl ve ne şekilde aşılacağını ileride hep birlikte göreceğiz.
Kaynaklar
1- Koronavirüs AB’yi siyasi krize sürüklüyor https://www.dw.com/tr/koronavirüs-abyi-siyasi-krize-sürüklüyor/a-52986819
2-'The future of the European project is at stake': EU in crosshairs of coronavirus pandemic https://www.euronews.com/2020/03/27/the-future-of-the-european-project-is-at-stake-eu-in-crosshairs-of-coronavirus-pandemic
3- İzlenim | İngiltere koronavirüse karşı sürü bağışıklığı stratejisinden neden vazgeçti?
https://tr.euronews.com/2020/03/27/izlenim-ingiltere-koronaviruse-kars-suru-bag-s-kl-g-stratejisinden-neden-vazgecti
Kapak görseli: https://www.politico.eu/article/coronavirus-europe-crisis/
Tags
covid19, eu, europeanunion