UFUK2020 Kültürel Miras Projesi (CoHERE)

Oct. 31, 2018, 1:28 p.m.

UFUK2020 Kültürel Miras Projesi (CoHERE) 

Avrupa Birliği Horizon 2020 projeleri kapsamında fonlanan CoHERE projesinde akademisyenler Avrupa’ya aidiyet olgusunun nasıl oluştuğunu araştırıyor.

Bizlere “Avrupalılık” hissini veren unsurlar, Newcastle Üniversitesi önderliğinde yürütülen ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden AB Enstitüsü’nün de yer aldığı bir projede mercek altına alınıyor.

AB Komisyonu’na sunulan proje önerileri arasında 15 puan üzerinden 15 puan alarak maksimum beğeniyle kabul edilen bu projede araştırmacılar kültürel miras ve değerlerin aynı kıtada yaşayan değişik ülkelerin insanlarının “Avrupalılık” kavramı etrafında nasıl bir araya gelebildiğini veya bu kimliğe nasıl yabancılaşabildiğini inceliyor.

2,5 Milyon Euro bütçesi olan “Critical Heritages” (CoHERE) projesi şimdiye kadar Avrupa ülkelerinde insanların, grupların ve kurumların farklılıklarını inceleyen ve tarihi kültürel mirasın aidiyet veya “ait olmama” gibi duyguları yaratmak için nasıl kullanıldığını inceleyen en büyük ve geniş kapsamlı akademik projedir.

 

Proje farklı alanlarda kültür ve miras konularını araştırmaktadır.

Müzeler: Nisan 2016’da başlayarak üç yıl sürecek proje pek çok değişik konuyu araştırarak, örneğin Müzelerin tarihi ve geçmişi günümüze nasıl taşıdığı ve Müzelerin geçmişi “gayri resmi temsili yorumlarla” nasıl sunduğu ve bu unsurların kültürel kimliklerimize nasıl yansıdığını anlamaya çalışmaktadır.

Müzik, Dans, Diller ve Turizm: Projede ayrıca müzik, dans, diller ve turizm gibi konular da çalışılmaktadır. CoHERE Projesinde yer alan akademisyenler ayrıca tarihsel ve kültürel kimliklerin Avrupa’da Müslümanlara ve diğer azınlıklara yaklaşımı etkilemek için siyasetçiler ve medya tarafından nasıl kullanıldığını da araştırmaktadır.

Avrupa Mutfağı: Projenin diğer bir ilginç bölümünde ise çeşitli ülke ve bölgelerin mutfaklarının kültürel miraslardaki rolü araştırılarak örneğin Feta Peyniri ve Melton Mowbray turtası gibi menşei AB kanunları tarafından koruma altında olan lezzetler, değişik yemek yeme ve pişirme usulleri analiz edilerek mutfakların geçmiş ve güncel Avrupa kimliklerinin oluşmasındaki payı üzerinde çalışılmaktadır.

*Bu proje Avrupa Birliği’nin Ufuk 2020 araştırma ve yenilikçilik programı (Horizon 2020 European Union funding for Research and Innovation) altında 693289 numaralı hibe sözleşmesi ile desteklenmiştir.

 

Proje’nin internet siteleri:

https://research.ncl.ac.uk/cohere/

https://eu.bilgi.edu.tr/tr/programs/ufuk-2020-kulturel-miras-projesi-cohere/

 

Projeyi sosyal medyada takip edebilirsiniz:

Twitter: @cohere_eu

Facebook: @cohere.eu