AVRUPA İKLİM EYLEM HAFTASI 2018

Oct. 31, 2018, 1:58 p.m.

AVRUPA İKLİM EYLEM HAFTASI 2018

 

Önceki haftalarda bloğumuzda “AB ve Çevre Politikaları” konusunu yazmıştık. Bu hafta ise bu konuya, İklim Eylemi Haftasını ele alarak devam ediyoruz.

Avrupa Komisyonunun öncelikli alanlarından biri de İklim Eylemidir ve bu bağlamda çeşitli çalışmalar yapmaktadırlar. Avrupa Çevre Ajansı (EEA) verilerine göre (1); AB Üyesi Devletlerin sera gazı emisyonlarını 1990'dan 2016'ya kadar geçen sürede yüzde 22,4 oranında azaltılmıştır. Ancak küresel ısınmanın 2 ° C’nin altında tutulmasına yönelik Paris Anlaşması hedefi de korunmaya devam etmektedir. Bu nedenle Avrupa Birliği, düşük karbon ekonomisine geçişi desteklemek ve 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarını kademeli olarak azaltmak için önemli hedefler oluşturmuştur. Bu çalışmaların başarıya ulaşması için de yerel düzeyde güçlü bir işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Avrupa Komisyonu da bu doğrultuda hükümetler, iş dünyası temsilcileri ve sivil toplum örgütleri gibi aktörlerle ilişkiler kurmaktadır. Buna ek olarak ise delegasyonları aracılığı ile yerel işbirlikleri geliştirerek bu ülkelerle birlikte iklim eylemine yönelik çalışmalar yürütmektedir.

Avrupa Birliği, Türkiye’de de ilgili kurumlarla birlikte, ulaştırma, enerji ve tarım gibi çeşitli sektörleri kapsayan iklim projeleri yürütmektedir. İklim Eylemi Haftası da iklim konusundaki bu projeler hakkında insanların bilinçlendirilmesi açısından oldukça önemli bir etkinlik olarak öne çıkmaktadır.

Bu sene İklim Eylemi Haftası, 24-30 Eylül 2018 tarihleri arasında 20 ilde iklim temalı paneller, seminerler, konserler ve sergilerle birlikte kutlanacaktır.

 

Kaynakça:

(1) İklim Eylem Haftası 2018 -  https://www.avrupa.info.tr/tr/iklim-eylem-haftasi-2018

Kapak görseli: http://https//ec.europa.eu/clima/events/climate-diplomacy-week-0_en

 

Okuma önerisi ve ilgili web siteleri: 

Avrupa Birliği Dijital Kitap:  Avrupa Birliği ve Çevre Politikaları http://dijitalavrupa.bilgi.edu.tr

https://ec.europa.eu/clima/events/climate-diplomacy-week-0_en

 

Türkiye’de gerçekleştirilen etkinlikler hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız:

https://www.avrupa.info.tr/tr/eu_calendar

 

Video Önerisi:

"What is 'Climate Diplomacy'?", (Dil: İngilizce) https://youtu.be/LiWtM2fWjnE

Ayrıca: Twitter’da @ClimateDiplo hesabını da takip edebilirsiniz.