Oct. 25, 2018, 10:34 a.m.

AVRUPA BİRLİĞİNİN KARAR ALMA ÜÇGENİ

Bugün, Avrupa Birliği'nin “karar alma üçgeni” olarak da adlandırılan kurumsal yapısını inceleyeceğiz. Bu üç kurum;

  • Avrupa Parlamentosu:
  • Avrupa Birliği Konseyi ve
  • Avrupa Komisyonu’dur.

Avrupa Parlamentosu

Avrupa Parlamentosu, yasama, bütçe ve siyasi kontrol yetkisine sahiptir. Avrupa Parlamentosu’nda da genel kurul çalışmalarını hazırlamak için çeşitli komisyonlar kurulur. Komisyonlar her dönem Parlamento tarafından belirlenir ve sektörel temelli olarak organize edilir.

Avrupa Parlamentosu seçimleri 5 yılda bir yapılmaktadır. AB üye ülkelerindeki vatandaşların parlamentoda oy kullanma ve aday olma hakkı vardır. Avrupa Parlamentosu doğrudan oyla işbaşına gelen tek uluslararası platformdur. 

 

AB Bakanlar Konseyi

Avrupa Birliği’nin en önemli kurumlarından biri, Bakanlar Konseyi’dir. AB Bakanlar Konseyi'ni Avrupa Konseyi ile karıştırmamak gerekir.

AB Bakanlar Konseyi, AB'nin ana karar verme kurumudur ve üye ülkeler arasında ekonomik ve siyasi kararların yerine getirilmesi için koordinasyon rolü oynar.

Avrupa Komisyonu

Avrupa Komisyonu, AB kurumları arasında en özgün yapıya sahip olma özelliğini taşır.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği müktesebatının geliştirilmesi için çalışır ve kurucu Antlaşmalarının koruyucu görevini üstlenir.

Avrupa Birliği ortak politikalarının uygulanışını ve bütçesini denetler.

Uluslararası düzeyde ve üçüncü ülkeler nezdinde Avrupa Birliği’ni temsil eder. Ayrıca, komisyon, AB kurumları arasındaki olası çatışmalar için bir arabulucu pozisyonu üstleniyor.

 

Okuma Önerisi:

Avrupa Birliği’ne Giriş Tarih, Kurumlar ve Politikalar